Cluj-Napoca este unul dintre cele 22 de orașe care vor beneficia de o finanțare totală de 92 milioane de euro, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), pentru soluții inovatoare în ceea ce privește abordarea unor provocări urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbările climatice, locuințele, locurile de muncă și competențele pentru economia locală.

„ Azi am participat la o sesiune de dezbateri cu privire la bugetul Uniunii Europene post 2020, organizată la Bruxelles în cadrul Săptămânii europene a regiunilor și orașelor. 
Cercetarea și inovarea, eficiența energetică și tehnologiile verzi, dar și politicile pentru tineri vor fi in centrul atenției Comisiei Europene. 
Unul dintre obiective este reducerea cu 50% a conținutului regulamentelor și creșterea flexibilității regulilor de finanțare. 
Sper sa reusim si in România eliminarea ghidurilor de finanțare stufoase și inexacte”, a declarat Ovidiu Cimpean – Director de dezvoltare locala in Primaria Cluj-Napoca prezent la Brussels la  
European Week of Regions and Cities 2018

sursa foto: ec.europa.eu

„Prin aceste cereri de proiecte, transformăm orașele din UE în laboratoare reale pentru a testa soluții care au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții în toate orașele lumii. Și deoarece securitatea urbană și siguranța spațiilor publice au devenit o preocupare crucială pentru cetățeni, după tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim orașele în eforturile lor de a-și proteja locuitorii”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.

Cele 22 de orașe au primit finanțare în cadrul celei de a treia cereri de proiecte privind acțiunile urbane inovatoare în următoarele domenii:

  • Adaptarea la schimbările climatice: Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), Autoritatea combinată a metropolei Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franța)

  • Calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (Franța), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia)

  • Locuințe: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franța)

  • Locuri de muncă și competențe în cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (România), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia).