Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va aplica bugetarea participativă online.

Primarul Emil Boc a spus că o sumă de bani, cuprinsă între 1 milion şi 4 milioane de euro, va fi alocată pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii.

Domeniile sunt parcuri/spaţii verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodărești/deșeuri; spații publice; clădiri publice și modernizarea de şcoli și altele.

“Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include și componenta tehnologică – o aplicație inteligentă pentru telefoane mobile și calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte și pentru a evalua proiectele trimise de cetățeni”, a spus primarul Clujului.

Fiecare proiect propus de cetățeni, potrivit domeniilor menționate, va trebui să se încadreze într-o limită care va fi stabilită între 50.000 și 80.000 de euro.

Primăria Cluj-Napoca va evalua și filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea și viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetățenilor, pe domenii, fiecare cetățean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu.

Clujenii pot să își facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale orașului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate și supuse din nou unei campanii publice de mediatizare și informare, pentru al doilea vot.

În această etapă finală, toți cetățenii înscriși pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

“Am lansat această propunere în cadrul Consiliului Consultativ de Inovare și IT în vederea realizării și promovării acestei aplicații de bugetare participativă”, a mai spus Boc.

Clujul este primul oraş din România care a reuşit să introducă eliberarea documentelor de urbanism în format electronic și, de asemenea, au fost create aplicaţii pentru parcări, aplicaţii pentru sesizările cetăţenilor și altele.