Consilierii locali PSD și ALDE au solicitat conducerii PNL și UDMR înlocuirea din funcție a viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath. Aceasta a fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru trafic de influență și spălare de bani și a fost plasată sub control judiciar.
„Întrucât de peste trei luni primăria funcționează fără un viceprimar există un blocaj în activitatea acestei instituții, trebuie găsită o soluție rapidă pentru rezolvarea situației. Vorbim și de un prejudiciu de imagine adus municipiului Cluj-Napoca prin perpetuarea acestei stări de compromis între PNL și UDMR. Nu putem tolera ca un viceprimar anchetat și trimis în judecată de DNA, aflat sub control judiciar, să ocupe aceasta funcție de înaltă reprezentare. Menținerea în funcție reprezintă o complicitate tacită a primarului Emil Boc la toate posibilele acte de trafic de influență făcute de Ana Horvath.”, a declarat liderul de grup al consilierilor PSD + ALDE, Dan Morar.
La rândul său, Adrian Mureșan, consilier ALDE, spune că viceprimarul trebuie înlocuit din funcție.
„Vom susține înlocuirea din funcție a doamnei Ana Horvath pentru rațiuni de bună funcționalitate a primăriei, problemele cetățenilor trebuie rezolvate în ritm normal, soluția trebuie să vină de la actuala majoritate”, a declarat Adrian Mureșan, consilier local din partea ALDE.
Horvath Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a fost trimisă în judecată sub control judiciar în data de 20 decembrie 2016. Procurorii anticorupție o acuză de trafic de influență și spălare de bani.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Cluj, în perioada februarie – mai 2016, Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care Fodor Zsolt avea interese economice.
„Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizațiilor de construire, etc. La data de 13 mai 2016, pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuții în domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, inculpata Horvath Anna i-a pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente, având o valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale la alegerile locale”, au arătat procurorii anticorupție.
Aceștia au mai precizat că cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de Fodor Zsolt și o firmă „agreată” de Horvath Anna.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai unui imobil ce aparține inculpatei Horvath Anna.