Marius Budăi a declarat, că a trimis Corpul de Control la AJPIS, structură din cadrul Ministerului Muncii, care a acordat autorizație de funcționare programului din Maramureș, unde ar fi fost abuzați 4 copii. Ministrul a mai spus că familiile minorilor sunt în drum spre România.

Autoritatea Națioală pentru Protecția Drepturilor Copilului a fost sesizată de către DGASPC Maramureș în datele de 23 și 26 august cu privire la situația a patru copii, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, pentru care DIICOT Maramureș a solicitat plasament în regim de urgență, datorită faptului că existau suspiciuni de victime ale traficului de minori. Faptul că autoritatea respectivă avea o autorizare de funcționare, sau acreditare din partea AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș, n.r.), așa cum era legislația atunci, nu înseamnă că ei nu trebuiau să respecte ulterior tot ceea ce înseamnă drepturile omului”, a declarat Marius Budăi.

CITESTE SI: Șase persoane au fost reținute și două sunt sub control judiciar în cazul de la Vișeu de Sus. Printre cei audiați se află și o tânără din Săpînța dar și un bărbat din Borșa. S-ar părea că ramificațiile duc în Spania

Ministrul Muncii a precizat că nu poate oferi mai multe informații deoarece există o anchetă în derulare, însă a subliniat că părinții minorilor care ar fi fost abuzați sunt în drum spre România.

„Cu ajutorul colegilor din Ministerul Afacerilor Externe și din Ministerul Justiției am luat legătura cu Ambasada Germaniei, care a luat legătura cu familiie copiilor, iar aceștia se îndreaptă către România. Este important de spus că acești copii au ajuns acolo în urma unor hotărâri judecătorești emise de o instanță din Germania. Eu am trimis Corpul de Control la AJPIS, care își va începe activitatea de control la Maramureș joi dimineață”, a mai precizat Budăi.

În ceea ce privește furnizorul de servicii, din informațiile primite de la DGASPC Maramureș, reprezentanții Autorității Tutelare din Germania monitorizau plasamentul acestor copii prin vizite perioadice”, a completat ministrul.

CITESTE SI: Primarul din Vişeu de Sus nu crede în „cazul de sclavie” prezentat de DIICOT

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în Maramureș, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, soț și soție.

Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante. Copiii erau ținuți în sclavie, umiliți și bătuți.