Consiliul Județean Cluj va lua un credit de 200 de milioane de lei pentru cofinanțarea unor proiecte europene aflate în derulare. Autoritățile anunță că au cheltuieli uriașe cu asistența socială și alte servicii, iar dacă nu ar lua creditul, proiecte de 250 milioane de euro ar fi în pericol.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat, vineri, că instituția pe care o conduce ocupă primul loc la nivel național în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, cu o sumă de 250 de milioane de euro.

CITESTE SI: Care sunt principalele ingrediente pentru o relatie de cuplu fericita?

Pentru a nu le pune în pericol, conducerea CJ Cluj a decis să ia un împrumut, din care să fie confinanțate aceste proiecte.

Potrivit lui Tișe, Consiliul Județean Cluj are în desfășurare o serie de proiecte finanțate din fonduri europene de 250 de milioane de euro.

„Având în vedere cheltuielile uriașe pe care le avem pe asistența socială și alte servicii, am decis că, pentru a nu pune în pericol proiectele, este să luăm un credit în acest an de 200 de milioane de lei. Proiectele europene pentru care este nevoie de cofinanțare se referă la infrastructura rutieră, școlară și modernizarea unor spitale. De asemenea, din credit se vor mai finanța și investițiile directe din bugetul propriu pentru spitale și școli speciale”, a spus Tișe.

CITESTE SI: Daniel Buda | Trebuie să menținem unitatea UE și să asigurăm protecția cetățenilor europeni din Marea Britanie, în urma Brexitului!

Potrivit acestuia, CJ Cluj a angajat un consultant de la București care se va ocupa de procedura de accesare a creditului de la o bancă.

Împrumutul de 200 de milioane de lei va fi luat pentru o perioadă de 15 ani, gradul de îndatorare a Consiliului Județean Cluj fiind estimat, pentru perioada 2020 – 2035, la un nivel care variază între 2% și 15,30% din veniturile proprii, sub valoarea maximă permisă de lege, de 30%.

În cazul în care resursele financiare ale județului Cluj o vor permite, creditul bancar va fi rambursat anticipat din surse proprii.

Publicitate