Piata aplicatiilor de tip office a evoluat foarte mult in ultimii 10-15 ani, daca la inceput aveam una sau doua solutii office, acum avem cel putin 10 solutii pe care le putem folosi si pe care ne putem baza. Unele sunt gratuite, altele presupun achizitionarea unor licente.

Ce alegem? E o intrebare buna. Depinde ce ne dorim. Daca vrem flexibilitate si siguranta, actualizari permanente, suport de specialitate si functionalitati extinse, integrarea simpla cu solutiile ERP, de exemplu, vom cumpara aplicatii office cu plata de la firme mari, Microsoft, de pilda.

Aceste aplicatii office au toate instrumentele de care ai putea avea nevoie pentru a putea indeplini toate sarcinile, sunt simplu de folosit, au interfete special gandite care se schimba pe masura ce apar actualizari importante, adaptandu-se tot mai mult nevoilor reale ale utilizatorilor.

Solutiile office cu plata ne permit sa realizam taskuri dificile in mod automat, gradul de automatizare permis pentru diverse functii este extins, la fel si eficienta pe termen lung. Pe de alta parte, daca vrem solutii simple care sa ne asigure un minim de functionalitati si care sa semene cu solutiile cu plata putem opta pentru suitele office gratuite, la fel de bune precum cele platite.

Evident, lipsesc niste functionalitati, dar suitele moderne reusesc sa atinga performante la fel de bune precum cele cu plata. Trebuie sa mai tinem cont si de un alt aspect cand ne gandim la alegerea unor suite office, cel legat de siguranta, de securitate.

Suitele cu plata au in spate sisteme moderne si performante de protectie, specialistii cu experienta care se ocupa de aplicatii au grija sa livreze cele mai bune tipuri de protectie cu fiecare update. E adevarat, avem siguranta si la cele gratuite, insa aici lucrurile pot oricand sa mearga prost pentru ca echipele care lucreaza la ele sunt formate din oameni cu mai putina experienta sau care se ocupa si de alte lucruri in paralel, nu au timp dedicat mereu pentru aplicatiile dezvoltate.

Per total preferam aplicatiile platite cu licenta valida in locul celor gratuite, mai ales ca multe solutii ERP sau de alta natura le recunosc si permit integrarea rapida fara alte setari sau probleme.