Undeva in tipografia unui magazin din Brooklyn avea sa ia nastere intr-un fel, in secolul XX, campania electorala a lui  Ronald Reagan. „Este una dintre povestile mele preferate. Este de fapt punctul de pornire al intregului proiect”, spune autorul Steven Johnson.

Proiectul despre care vorbeste este noua sa carte, „How We Got to Now: Six Innovations That Made the Modern World”. In paginile cartii, Johnson urmareste modul in care inovatiile majore au schimbat istoria in moduri neasteptate. Una dintre aceste inventii este aparatul de aer conditionat, care a fost inventat pentru a ajuta tipografiile din Brooklyn.

„Era in mijlocul verii si umiditatea din camera de tiparire era foarte intensa, asa ca cerneala se scurgea pe pagini. Asa ca proprietarul tipografiei a sunat un barbat pe nume Willis Carrier – poate ati auzit acest nume – pentru a construi un fel de dezumidificator imens pentru camera unde se realiza tiparirea. Ulterior, s-a constatat ca acest aparat racea aerul din camera. Aparatul a avut efect, cerneala nu mai curgea pe hartie. In plus, toti angajatii tipografiei au spus ca vor lua pranzul in camera unde tipareste”, a declarat Johnson.

Carrier a continuat sa perfectioneze dezumidificatorul, devenind un precursor al aparatelor de aer conditionat moderne. Dar, dupa cum afirma Johnson, „mult timp, oamenii de rand nu au avut ocazia sa se bucure de un astfel de aparat”. In cele din urma, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Carrier si alti producatori au inceput sa construiasca unitatile mici de aer conditionat, pe care, astazi, cu totii le iubim si probabil le achizitionam.

Dintr-o data, aceste aparate le-au permis oameniilor care locuiau in orasele sufocante din sudul Americii sa beneficieze de confort, diminuand chiar decesele celor in varsta provocate de caldura excesiva. Aparitia aparatelor de aer conditionat avea sa influenteze, sustine Johnson, inclusiv migratia populatiei. Dar acolo unde se muta oamenii, se muta si voturile. „Asa s-a inregistrat un mare transfer de voturi intre colegiile electorale din nord catre cele din sud. Pensionari mai conservatori s-au mutat in sud datorita aerului conditionat”, mai spune Johnson.

Si asa revenim la Ronald Reagan. „O componenta foarte importanta a alegerii lui Ronald Reagan in 1980 este constituirea unui bloc de alegatori conservatori care nu ar fi existat fara aerul conditionat. Pare o idee nebuneasca ca un tip din Brooklyn sa incerce sa usuce mai repede cerneala din topografie si ajunge sa contribuie la alegerea lui Ronald Reagan. Dar, de fapt, sunt doar cativa pasi intre cele doua evenimente”, sustine autorul.

Astazi, aparatele de aer conditionat nu mai sunt de mult un lux, putand fi cumparate la preturi accesibile, asa cum sunt aparatele de la Gree, de catre toti oamenii. In plus, performantele pe care le ating, in zilele noastre, noile sisteme, asa cum sunt aparatele de aer conditionat Daikin, ofera mai mult confort.