Cu cativa ani in urma, cu siguranta nu ne-am fi gandit ca vom putea atribui noi valente tocmai tavanului unei incaperi, element care trece aproape neobservat la o prima vizualizare a unei camere. Iar singurele preocupari referitoare la tavanul unei incaperi se limitau pana nu de mult timp doar la nivelarea lui corespunzatoare, rezistenta si zugravirea lui, alaturi de pretii incaperii.

Tehnologiile actuale aduc permanent noutati semnificative in domeniul designului interior, iar printre acestea se numara si o categorie de modele inovative de tavane, respectiv cele extensibile. Astfel, la momentul actual putem vorbi despre o adevarata  industrie in acest sens, pe piata existand o gama larga de tavane extensibile care isi gasesc utilitatea in diverse constructii, fie ca este vorba despre camerele unei locuinte, in  hoteluri, restaurante, birouri, institutii publice cu specific medical, de invatamant etc, datorita avantajelor lor certe.

In ceea ce priveste montarea de tavane extensibile in locuinta, acestea pot deveni elemente centrale pentru un design personalizat, iar instalarea lor nu este un proces complicat si care sa transforme casa intr-un santier. Odata instalate, tavanele extensibile contribuie eficient la reducerea zgomotului care patrunde in incapere, contribuie la economii la factura de energie electrica, sunt rezistente in timp, nu permit dezvoltarea igrasiei, a mucegaiului si stopeaza patrunderea mirosurilor neplacute, a prafului sau a bacteriilor, atat de daunatoare sanatatii noastre.

De asemenea, in cazul une inundatii la bloc, produsa la etajul superior, tavanele extensibile pot suporta greutatea a aproximativ 250 de litri de apa pe metru partat. Alaturi de avantajele importante mentionate, in alegerea tavanului extensibil in locul celui  traditional va conta cu siguranta posibilitatea acestuia de a contribui in mare masura la aspectul camerei in care va fi instalat, pentru ca modelele sunt cu adevarat atractive.

De exemplu cele de tip star pot crea in camera senzatia unui cer plin de stele, gratie multitudinii de fibre optice cu care este dotat, care contribuie la o atmosfera feerica, linistitoare, fiind vorba despre o lumina discreta, care nu va deranja ochii. Tavanele de tip 3D aduc o diversitate de forme in relief, cu efect spectaulos asupra intregii camere, cele tip oglinda ofera un plus de eleganta pentru designul incaperii, iar cele brilliance, realizate din tesaturi pretioase printate, cu cristale pot fi o optiune potrivita pentru cei care prefera o amenajare intr-o maniera regala, dominata de lux.