Una dintre principalele metehne ale locuintelor de la bloc, in special la constructiile mai vechi, este cea referitoare la spatiile mici atribuite incaperilor, indeosebi in ceea ce priveste bucatariile si baile. Iar amenajarea acestor incaperi poate fi o adevarata provocare, necesita un plan bine  intocmit in detaliu, pornind bineinteles de la stabilirea bugetului corespunzator si a alegerii celor mai bune variante pentru a valorifica spatiile de mici dimensiuni la eficienta maxima.

Atunci cand suntem intr-o astfel de situatie si ne confruntam, de exemplu, cu o suprafata redusa pentru bucatarie, avem la indemana o serie de modalitati prin care vom putea sa utilizam spatiul mic avut la dispozitie, astfel incat aceasta incapere sa fie una cat mai functionala si sa aiba un aspect placut, in care sa ne putem simti excelent, atunci cand gatim, precum si cand luam masa. Astfel, pentru a da impresia unui spatiu mai amplu, este recomandat ca peretii sa fie zugraviti in alb sau in alte nuante cat mai deschise, iar culoarea aleasa sa se regaseasca si la piesele de mobilier destinate bucatariei, care trebuie sa fie unele usoare, suple, sa nu incarce inutil suprafata incaperii.

In cazul unei bucatarii inguste, putem aseza pe o parte chiuveta, masina de spalat vase, blatul de lucru, iar de cealalata parte, aragazul si dulapurile in care vor fi depozitate ustensilele, vasele de gatit si alte obiecte necesare in bucatarie, formand astfel un spatiu liber la mijloc, care ne va permite sa ne miscam in voie. In ceea ce priveste aparatele electrocasnice, este bine ca acestea sa fie incorporate in mobilier, aici avand  nevoie de ajutorul specializat al unor instalatori, vezi 07Handyman, care pot sa va dea sugestii avizate referitor la cea mai eficienta solutie inainte de  montarea acestora in mod profesionist si la final va vor oferi garantie pentru lucrarile efectuate. Tot pentru valorificarea eficienta a suprafetei  putem instala cateva dulapuri suspendate, precum si diverse rafturi, decongestionand spatiul prin intermediul unei depozitari cat mai practice a tuturor obiectelor si ustensilelor necesare in bucatarie.

De asemenea, nu trebuie ignorat nici rolul colturilor pereilor, prin montarea unor rafturi mai mici, cu dubla functie, practica si decorativa. Toate acestea, alaturi de valorificarea la maximum a luminii naturale, alegand pentru ferestre perdele si draperii in nuante deschise care sa permita din plin acccesul luminii, mentinerea ordinii, dar si animarea atmosferei din camera cu ajutorul unor ghivece cu plante sau macar o vaza in care sa aveti mereu flori proaspete, vor crea un aspect deosebit in bucatarie, iar partea de functionalitate va fi cu siguranta indeplinita.