Cum se planifica in mod corect o instalatie de curent electric

Cum se planifica in mod corect o instalatie de curent electric

Fiecare instalatie de curent electric include si teava PVC folosite pentru a introduce cablurile de curent electric in pereti si zidarie. Exista mai multe etape pentru planificarea unei retele de curent electric de care fiecare proiectant va tine cont si acestea includ  alegerea celor mai bune materiale izolatoare, cum sunt si tevile PVC.

Tevi PVC – planificarea instalatiei pe termen lung

Pentru casele noi, pana la alegerea celor mai bune tevi PVC, este important ca reteaua de curent electric sa fie construita in asa fel incat sa permita si completari ulterioare. Chiar daca in prezent persoana care locuieste acolo nu are o masina electrica, este important ca reteaua sa poata suporta pe viitor si un punct de alimentare pentru un astfel de vehicul. Aceasta idee este valabila si pentru persoanele care vor sa isi faca piscina, spre exemplu. Una dintre cele mai bune solutii este pregatirea din faza de proiectare si instalarea unui numar mare de cutii pentru distributie sau de tuburi folosite la cablurile electrice.

Planificarea efectiva a retelei

Aceasta este etapa in care trebuie sa fie planificata reteaua electrica pentru consumul de curent. Pentru acest pas se va stabili numarul de prize, numarul de intrerupatoare si numarul de surse de iluminat din casa. Ulterior sunt planificate circuitele electrice, care sunt folosite pentru aparatele electrocasnice. Plita electrica, de exemplu, va avea nevoie de un circuit separat si va trebui sa fie legata la panou utilizand cabluri speciale.

CITESTE SI: VIDEO / Cel mai important aeroport din Transilvania devine neîncăpător pentru milioanele de pasageri care îl tranzitează în fiecare an.

Pentru alte electrocasnice este foarte important sa se stie de la bun inceput unde trebuie sa fie amplasate (masina de spalat). Aceasta trebuie sa fie pusa dupa usa de la baie? Atunci  inseamna ca tot acolo va trebui sa fie pusa si priza. Este folosita o masina pentru tuns sau una pentru ras? Atunci este necesara o priza, in locul unde este amplasat lavoarul.

Ulterior se va trece la proiectarea prizelor, a surselor pentru iluminat si a tablourilor pentru distributie.

Este important ca proprietarul sa colaboreze foarte bine cu electricianul si cu arhitectii pentru ca acesta este momentul in care proiectul pentru reteaua electrica este adaugat in planul general pentru arhitectura din constructie. Planul contine detaliat amplasarea cablurilor, a tablourilor pentru distributie si a corpurilor de iluminat. Sunt incluse in plan prizele si intrerupatoarele.

Corpurile de iluminat sunt alese in functie de destinatia camerei, de tipul si de numarul corpurilor pentru iluminat, de inaltimea unde sunt montate corpurile si distanta fata de podea, de circuitul electric la care sunt racordate sau de nivelul mediu impus de iluminare.

CITESTE SI: Emil Boc: România a redevenit locul unde merită să investeşti

Receptoarele pentru forta sunt acele echipamente electrice care necesita circuite separate cum sunt plitele care au inductie si, respectiv, cuptoarele electrice. Pentru ele, este indicata pozitia echipamentului si traseul circuitului sau coloanele de alimentare. In cazul conductoarelor, sablurilor sau bateriilor este mentionat tipul, pozitionarea si sectiunea.

Instalatiile de curent electric necesita in toate situatiile cele mai bune materiale izolatoare si de aceea sunt utilizate in cele mai multe instalatii, tevile din PVC.

Categories: Social

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*