Foto: Dana Garbovan - judecator

Judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, propusă de PSD ministru al Justiției, susține, sâmbătă, că asocierea numelui său de susținerea OUG 13 este un fakenews.

Am vazut ieri propagata public acuzatia ca am sustinut Ordonanta 13, insa doar un singur site m-a intrebat daca afirmatia e adevarata si le-am spus ca asocierea numelui meu de sustinerea OUG 13 este un fakenews. In fapt, cand in ianuarie 2017 se discuta pe surse despre o ordonanta pentru modificarea codurilor, UNJR a avut in data de 18 ianuarie 2017 o pozitie publica prin care i-a solicitat premierului de atunci, Sorin Grindeanu, “sa nu adopte nici o ordonanta de urgenta care vizeaza activitatea autoritatii judecatoresti, cum ar fi modificarea Codurilor, fara ca aceasta sa fi fost pusa in dezbatere publica si fara sa fi fost transmisa spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii”, scrie, pe Facebook, Dana Gîrbovan.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România precizează că apoi, pe data de 31 ianuarie 2017 a fost adoptată OUG 13/2017, UNJR luând poziție imediat.

“Imediat, a doua zi, pe data de 1 februarie 2017, UNJR a avut o pozitie publica prin care “condamna modul profund netransparent in care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul Romaniei a ales sa modifice Codul penal si Codul de procedura penala, fara o dezbatere reala si efectiva si prin intermediul unei Ordonante de Urgenta care nici macar nu figura pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. […] In concluzie, UNJR solicita Guvernului Romaniei sa revina asupra dispozitiilor ce nu au intrat inca in vigoare si sa le transmita in Parlament sub forma unui proiect de lege, unde sa fie dezbatute in mod real si efectiv.” Acestea sunt faptele. Concluziile le trageti singuri”, a transmis Dana Gîrbovan.

Reacția președintelui UNJR vine după ce mai mulți liberali au criticat-o pentru acest lucru. Vicepreședintele PNL Gigel Știrbu a declarat, vineri, că PSD a numit-o pe Dana Gîrbovan la ministerul Justiției pentru a plăti o poliță, după ce aceasta a criticat referendumul pe justiție și a susținut OUG 13.