Daniel Buda, europarlamentar: De ce sunt nevoiţi fermierii să îşi vândă recoltele pe bani puţini


    Warning: Undefined variable $mobile_widget_1 in /home/r66183kund/paginadetransilvania.ro/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 42

    Europarlamentarul Daniel Buda a declarat pentru news.ro că, din cauza capacităţii de depozitare reduse din România, fermierii sunt nevoiţi să îşi vândă produsele la preţuri foarte mici şi sunt la “mâna” traderilor:

    „Capacitatea de depozitare a cerealelor a înregistrat o creștere cu 34% în ultimii cinci ani, conform informațiilor menționate de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În pofida acestei creșteri semnificative, fermierii sunt în continuare nemulțumiți de dimensiunile spațiului de depozitare deoarece majoritatea acestor silozuri de cereale aparțin traderilor. Așadar, marii traderi de cereale dețin cea mai mare parte a depozitelor, generându-se un dezechilibru asupra proprietății spațiilor de stocare. Drept urmare, agricultorii români sunt nevoiți să-și vândă producția după recoltă, în perioada în care prețurile sunt cele mai scăzute. În lipsa unor spații de depozitare corespunzătoare, fermierii români sunt constrânși să-și vândă producția la prețuri derizorii, neavând posibilitatea să o comercializeze în perioada iernii când prețurile sunt mai avantajoase. Am adresat Comisiei o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, prin care am doresc să mi comunice care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea sprijinirii creșterii capacității de depozitare a cerealelor pentru agricultorii români și rezolvarea inechității la care sunt supuși aceștia“, a explicat Buda.