În plenul Parlamentului European de la Bruxelles, a avut loc dezbaterea pe marginea încheierii acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în prezența președintelui Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Guy Verhofstadt, în calitate de raportor, a subliniat în intervenția sa faptul că: „Mulțumesc celui care a menținut unitatea între instituțiile europene și între cele 27 state, domnului Michel Barnier, negociator șef al UE. Ne va fi dor de membrii PE din Marea Britanie, în următoarea perioadă de timp. Votul de astăzi nu este un vot pentru sau împotriva Brexitului ci pentru un Brexit ordonat. Situația este tristă. Este trist să vezi cum un stat părăsește Europa, un stat care a dat mult din punct de vedere economic, politic, social, o țară care și-a dat sângele pentru eliberarea Europei. Cred că în dezbatere trebuie să ne confruntăm cu întrebarea: Cum de am ajuns aici? După ce am aflat rezultatele referendumului, am aflat de asemenea foarte multe despre această temă pentru că britanicii și-ar pierde suveranitatea. Ceea ce amenință suveranitatea britanicilor sunt regulile de pe piața unică sau că mâine vor planta antene 5G chinezești pe insula britanică. Este vorba de fapt despre migranți și oprirea acestora. Migranții care lucrează în spitale, in fabrici, în construcții. Migranții aceștia sunt de fapt tot cetățeni europeni care plătesc taxe și impozite ca orice cetățean britanic. Brexitul nu a început în urma cu 3 ani și jumătate ci cu mult timp în urmă ci în ziua în care noi am început să dăm derogări. Brexitul este și un eșec al Uniunii, eșecul nostru. O lecție de învățat, aceea să reformă Uniunea și să o transformăm într-o adevărată Uniune de guverne. Doar așa putem acționa și apăra valorile noastre. Votul acesta nu este un Adio ci un La Revedere!

CITESTE SI: Maria Forna, președintele TNL Cluj- PNL Cluj promovează tinerii!

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat în intervenția sa faptul în calitate de președinte al CE le mulțumesc britanicilor care au contribuit în cei aproape de 50 de ani de apartenență la UE.

„În calitate de președinte al CE le mulțumesc britanicilor care au contribuit în cei aproape de 50 de ani de apartenență la UE. Mă gândesc la miile de funcționari britanici care și-au dedicat viața consolidării UE. La ultima plenară am discutat despre drepturile cetățenești. Spiritul de cooperare va marca parteneriatul dintre cele două părți. Voi spune foarte răspicat ca cele două părți să rămână prietene și partenere pentru că avem multe în comun de la schimbările climatice. Un echilibru fragil poate fi transformat foarte ușor într-un conflict. Securitatea noastră va fi un alt obiectiv. În același timp știm că trebuie să soluționăm problema Marii Britanii ca stat terț. Nu ne vom expune companiile europene unei concurențe neloiale. Cu cât Regatul Unit își va respecta înțelegerile și garanțiile, cu atât va fi mai deschis accesul spre piața unică. E în interesul nostru reciproc pentru că este vorba de locurile de muncă și piața europeană. Vom încerca să găsim cele mai bune soluții pentru companii și fermieri, pentru tinerii britanici și europeni care vor să trăiască dincolo de Marea Mânecii. Ne vom folosi energia pentru a obține rezultate pozitive. „Doar în agonia despărții vedem cât de adâncă e dragostea„ George Eliot. Vă vom iubi întotdeauna și niciodată nu vom fi departe. Trăiască Europa!”