Dacă la sfârsitul zilei te dor picioarele, gleznele, genunchii sau spatele, s-ar putea să ai nevoie de pantofi ortopedici. Femeile sunt principalele victime ale problemelor cauzate de pantofii incomozi. 9 din 10 femei poarta pantofi care le sunt prea mici şi care le creeaza disconfort. Din această cauză, doamnele și domnișoarele sunt de nouă ori mai susceptibile să dezvolte probleme la nivelul picioarelor decât bărbaţii. În plus, pantofii incomozi sunt responsabili pentru 90% din afecţiuni ortopedice în rândul femeilor.

Nici bărbaţii nu sunt imuni la acest tip de afecţiuni, mai ales dacă merg mult pe jos, stau în picioare sau petrec multe ore incălţaţi în fiecare zi. Totuşi, încălțămintea ortopedică nu este destinată exclusiv persoanelor bolnave sau cu diferite probleme ortopedice, fie că vorbim despre pantofi ortopedici, pantofi de sport, ghete sau sandale ortopedice. Nu trebuie să aştepţi până dezvolţi o problemă ortopedică pentru a alege să foloseşti acest tip de pantofi. Purtând încălţăminte ortopedică îţi poţi menţine sănătatea picioarelor şi te vei simți mult mai confortabil.  Iată câteva lucruri de care trebuie sa ţii cont atunci când alegi o pereche de pantofi ortopedici:

Alege pantofii care ţi se potrivesc

Mărimea

Încălţămintea ortopedică nu se cumpără la fel ca orice altă pereche de pantofi, iar pentru a avea efect, nu este produsă în serie. Picioarele tale trebuie măsurate cu exactitate, deoarece fiecare dintre noi are talpa, conformația piciorului și un mod de a călca unic. Este indicat să mergi la un magazin specializat pentru a beneficia de măsuratori precise, realizate de un profesionist, care își va da seama de lărgimea, înălțimea și susținerea de care ai nevoie pentru a fabrica pantofii ortopedici ce îți vor corecta eventualele probleme ortopedice.

Sistemul de închidere

Încălţămintea ortopedică ar trebui sa aibă un sistem de închidere care să ofere suport uniform piciorului, pe toata suprafaţa limbii pantofului. Scaiul este indicat din mai multe motive, mai ales în cazul încălțămintei ortopedice pentru copii, deoarece se pot încălța și descălța cu ușurință. De asemenea, susţine piciorul mai bine decât ar face-o orice fel de şireturi. În al treilea rând, este uşor de închis şi deschis şi elimină riscul să ţi se desfacă şireturile. Dacă totuşi alegi încălţăminte ortopedică cu şireturi, ai grija ca acestea să fie rezistente şi strângele bine pentru a nu lăsa piciorul să se mişte în interiorul pantofului.

Materialul

Pantofii ortopedici ar trebui să fie făcuti dintr-un material moale şi uşor, care nu poate freca sau zgâria piciorul. Pielea este materilul vedetă preferat și de medici, și de beneficiari, deoarece arată bine și este ușor de modelat pentru a răspunde nevoilor piciorului. De asemena, materialul trebuie să permită schimbul de aer între interiorul pantofului şi exterior pentru a evita supraîncălzirea, umflarea şi umezirea în exces a piciorului.

Tălpicul/ Taloneta

Taloneta este o parte foarte importantă a articolelor de încălţăminte, deoarece oferă confort şi susţinere piciorului. În cazul pantofilor ortopedici, taloneta trebuie modelată după forma piciorului purtătorului, pentru a îndrepta și susține acolo unde este nevoie. De asemenea, aceasta trebuie să fie suficient de moale pentru a absorbi şocul în timpul mersului, dar suficient de puternică pentru a susţine piciorul.

Talpa

Ca și în cazul talonetei, o talpă de calitate trebuie să fie suficient de puternică si elastică pentru a putea absorbi șocul în timpul mersului. Cu toate acestea, talpa nu trebuie să fie prea rigidă, atlfel piciorul nu va mai putea percepe informaţii cu privire la terenul pe care calcă, deci nu se va putea adapta la mers.

Sursa foto: pixabay.com