Un costum de Batman își dorește orice băiețel de 1 Iunie, pe lângă diversele jucării electronice de ultimă generație.

De ce Batman?

Iată o întrebare pe care mulți dintre părinți și-o pun, neînțelegând de ce acest erou de film și benzi desenate este atât de popular printre prichindei.

Psihologi renumiți din lumea întreagă au încercat să răspundă la această mirare legitimă a adulților.

Concluzia lor a fost aceea că numitul Batman nu este decât un fel de semizeu al secolului 21. Adică o combinație reușită între un om obișnuit și alți eroi moderni, precum Robin Hood și Zorro.

Dacă ar fi ca să ne referim la extraordinara carte a lui Joseph Campbell, “Eroul cu o mie de chipuri”, pe care cei interesați o pot citi și în traducere românească, este deja știut că omenirea are niște arhetipuri în bagajul moștenirii colective.

Pur și simplu pentru a se dezvolta plenar, în așa fel încât să își îndeplinească misiunea, destinul, un om are nevoie de modele. Ideal ar fi ca acestea să fie unele pozitive.

Copiii îl venerează pe Batman deoarece eroul are superputeri: poate zbura, este telepat, aleargă mai repede decât gândul, dar nu își pierde umanitatea. Rămâne credibil.

Ceea ce îl deosebește radical pe Batman de alți eroi moderni este faptul că în copilărie a fost un băiețel ca mulți alții. El s-a schimbat în momentul în care părinții săi au fost uciși.

În acel moment eroul nostru a început ca să lucreze cu el însuși, așa încât și-a construit singur personalitatea de adult, și-a dezvoltat aptitudinile native, a spart tiparele clasice și a devenit în final un supraom.

Povestea lui spune că oricine muncește destul cu el însuși poate ca să ajungă la versiunea personală cea mai bună.

Batman, mai mult decât orice alt erou de mit contemporan, ne povestește că puterea este în noi, că nu trebuie să așteptăm miracole externe, totul ne este la îndemână, dacă ne dorim cu ardoare să devenim la rândul nostru adevărați semizei.

Batman este uman, dar poartă mască din pricina unei traume care aparent este fizică, dar poate în egală măsură ca să fie (și chiar este) psihologică.

Faptul că se îmbracă într-un costum de liliac, pentru noi românii are inconștient și o altă legătură: aceea cu vampirii, cu puterile pe care aceștia le au.

Cândva și Dracula a fost un om, nu-i așa?

Copiii nu se tem de Batman, deși dintr-un anumit punct de vedere el este un monstru. Mai degrabă îl percep ca pe un băiețel care a fost traumatizat când era mic și care a reușit să devină puternic pe măsură ce a crescut și să facă dreptate, să îndrepte răul din lume.

Toți am dorit ca să schimbăm lumea în copilărie, nu-i așa? Era pe vremea când credeam că totul e posibil cu un pic de magie, de puteri supranaturale care ne sunt la îndemână, dacă reușim să le trezim în noi înșine.

De ce vor copiii un costum de Batman cu ardoare? Răspunsul e simplu: pentru că orice copil își dorește să aibă superputeri. Iar un adult care nu a renunțat la acest vis copilăresc, chiar dacă este vorba de un erou din mitologia modernă, le satisface setea inconștientă a unui model la care să se poată raporta, să îl simtă de-al lor, apropiat.

Dacă băiețelul tău nu are încă un costum de Batman, dar și-l dorește din tot sufletul, fă-i această bucurie de 1 Iunie și comandă-l online din magazinul Kidstyle.ro. Va fi cel mai frumos cadou!