Din 2019, orașul Cluj-Napoca va fi legat de Viena printr-o rută directă introdusă de operatorul feroviar austriac ÖBB

4580

O dată cu liberalizarea pieței transportului de persoane pe calea ferată, din 2019, compania de stat austriacă ÖBB (Österreichische Bundesbahnen) include în premieră destinaţii din România în programul său de transport, scrie bihon.ro

De la anul, ÖBB va opera un tren pe ruta Viena – Budapesta – Oradea – Cluj Napoca, cu următorul program de circulație: Viena (ora 10:42) – Budapesta (13:19) – Cluj-Napoca (22:25), respectiv Cluj-Napoca (07:40) – Budapesta (14:40) – Viena (17:21).

Această rută și programul său orar au fost deja publicate pe site-ul oficial al transportatorului feroviar austriac.

Grupul ÖBB are peste 41.000 de angajaţi şi este format din mai multe companii care administrează infrastructura feroviară și operează servicii de transport de călători și de transport de marfă. ÖBB transportă anual 459 milioane de pasageri și 115 milioane de tone de mărfuri, scrie economica.net.

Statul Român liberalizează piața

Același site îl citează pe ministrul Transporturilor, Lucian Șova, care a declarat în această lună că pregătește un ordin pentru liberalizarea transportului de călători pe calea ferată, conform celor convenite la nivel de Uniunea Europeană. „Începând de la 1 iulie 2019 vor găsi consumatorii români o ofertă mai largă de transport și pe calea ferată din partea și a altor operatori decât cei care sunt astăzi, fie că e vorba de compania națională și cei câțiva operatori privați”, a spus ministrul Transporturilor Lucian Șova, conform economica.net.

Posibila intrare pe această piaţă a unor operatori occidentali de anvergură ai unor state vestice – care beneficiază de susţineri puternice naţionale la nivel guvernamental şi comunitar – ar putea duce la scoaterea de pe piaţă a „celor mici” sau a celor de stat nesusţinuţi la nivel politic de către Bucureşti, atrage atenţia, într-o analiză de specialitate, Viorel Lucaci, inspector de stat la Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), arată economica.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.