Doi soţi din Gheorgheni, Harghita au deschis în urmă cu cinci ani o mică fabrică de sarmale. Ideea de afaceri s-a transformat într-un adevărat succes şi a cucerit deja şi alte ţări precum Suedia şi Ungaria. Care este reţeta succesului acestei fabrici, aflaţi mai jos!
Ideea afacerii de la Gheorgheni a pornit în urmă cu cinci ani, când soţii Bajko, Laszlo (marketing manager) şi Eniko (specialist în turism), ambii în vârstă de 47 de ani, s-au gândit că ar putea dezvolta o poveste de succes din aparent banalele sarmale puse la păstrare în congelator. „Soţul a avut ideea, am făcut acasă sarmale şi am pus la congelator. Când le-am scos de acolo au fost bune şi soţul a venit cu ideea ce ar fi dacă am face sarmale gata pregătite şi congelate. Aşa am început”, povesteşte Eniko pentru adevarul.ro
„Pionieri” în domeniu, soţii Bajko deschideau, în decembrie 2010, prima fabrică de sarmale din România. Investiţia iniţială a fost de 130.000 de euro, din care 40.000 de euro dintr-un credit bancar, deja rambursat. Delicatese fără conservanţi Încă de la început, soţii Bajko şi-au impus reguli pe care le respectă şi acum cu sfinţenie: produsele lor se fac fără niciun fel de conservanţi şi totul se prepară manual.
„Varza o cumpărăm din judeţul Covasna, de la producători, noi o curăţăm şi o punem la murat, cu apă din fântână şi sare adusă din Praid, ca să nu fie nimic, nici clor, să fie fără niciun adaos. Când varza e gata făcută, atunci doamnele o curăţă şi dacă trece timpul şi nu avem aşa de multe comenzi atunci congelăm şi foi de varză. Carnea o cumpărăm de la producători şi noi o măcinăm, slănina la fel”, explică Eniko.
Alături de carne şi slănină, în compoziţie se mai adaugă ceapă, cimbru, sare, piper, boia, mărar şi orez. „Totul e foarte simplu, nu punem nimic ca să ţină, fără conservanţi, le fierbem, le punem în cutii şi le congelăm”, adaugă Eniko.
Fiecare sarma este împachetată manual, apoi se fierb în oale de 100 de litri, cumpărate special din Ungaria şi prevăzute cu robineţi de scurgere a apei. După ce se opreşte focul, mai stau în apa în care au fiert încă două ore. Apoi, prin robinetul special, se lasă să se scurgă apa în care au fiert şi abia a doua zi, după ce s-a scurs toată apa, se trece la împachetatul în caserole. Caserolele sunt fie de 850 de grame, care includ 8 sarmale şi costă 14 lei, fie de 410 grame, cu 4 sarmale, şi care costă 7 lei.
Citeşte continuarea pe adevărul.ro