Foto: facebook.com

 Două camere sterile au fost inaugurate la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca, investiția de peste 100.000 de euro fiind finanțată de festivalul Untold și de fani. Camerele au rolul de a asigura pacienților tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor și a altor tipuri de cancer.

Șeful Clinicii de Pediatrie II Cluj-Napoca, Gheorghe Popa, a declarat, că importanța celor două camere este majoră pentru tratarea copiilor cu tumori maligne severe, în condițiile în care riscul contaminării acestora cu bacterii agresive este foarte mare.

„Inaugurarea a două camere sterile, cu câte un singur pat, pentru departamentul onco-pediatrie al clinicii este un moment important, dotarea fiind una specială, cum sunt puține în România. Importanța lor este majoră pentru tratarea copiilor cu tumori maligne severe, care sunt imunodeprimați, iar riscul contaminării în spital cu bacterii agresive este major. Lupta împotriva infecțiilor și prevenirea lor este de importanță vitală, la fel și asigurarea unor condiții vitale pe perioada în care copilul cu leucemie face tratament. Cele două camere ne oferă posibilitatea de a trata cazurile de cancer și, în măsura în care tratamentul este eficient, copiii să supraviețuiască. Camerele sunt suficiente, un copil bolnav va sta două săptămâni pentru un tratament”, a spus Șeful Clinicii de Pediatrie.

Directorul de marketing și comunicare Untold, Edy Chereji, a declarat, la rândul său, că este o mare bucurie finalizarea acestui proiect.

„Investiția este de peste 100.000 de euro, din care 18.000 donați de fanii festivalului Untold, este un proiect care va salva vieți și va fi un exemplu pentru alți jucători din piață de a ni se alătura în vederea altor proiecte pe care le vom face. Sunt primele astfel de camere sterile construite în Cluj-Napoca, iar în secția Clinicii de Pediatrie II sunt tratați anual 100 de copii”, a subliniat Chereji.

Cele două camere au instalații de filtrare a aerului, există presiune constantă în camere, astfel că niciun microb nu pătrunde în cameră la pacienți, condițiile de sterilitate fiind maxime. De asemenea, deoarece copiii au nevoie să fie însoțiți de mamele lor pe parcursul tratamentului, camerele sunt dotate cu canapele speciale pentru mame.

În România, unul din doi copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în țările din vestul Europei peste 90% supraviețuiesc bolii.