Accesarea unui credit cu garanție imobiliară presupune o investiție pe termen lung, la care oamenii trebuie să se gândească foarte bine încă de la început.
Această soluție este una extrem de eficientă mai ales pentru persoanele care nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a achita integral o locuință încă de la început. Există, însă o serie de aspecte, pe care tinerii să o aibă în vedere, pentru a putea lua cea mai bună decizie din punct de vedere financiar!
Care este valoarea imobilului?
Pentru început, oamenii trebuie să caute foarte atent apartamentul sau casa în care doresc să investească și să aibă grijă ca valoarea imobilului să se încadreze în suma pe care și-o pot permite. Având în vedere că produsele bancare se acordă numai după evaluarea unui specialist în domeniul imobiliar, cel mai bine este ca tinerii să fie chibzuiți și să studieze atent ofertele de pe piață.
Cine poate accesa un credit cu garanție imobiliară?
Din punct de vedere al condițiilor de eligibilitate, cetățenii români, cu domiciliul în România pot solicita credite imobiliare. Și străinii au acest drept, însă numai dacă fac dovada unui permis de ședere valabil pe întreaga perioadă a creditului. Mai mult, este important ca solicitanții să aibă o vechime în muncă la actualul job de cel puțin 3-6 luni și să nu fi avut întreruperi ale contractului de muncă mai mari de 31 de zile în ultimele 12 luni.
Perioada de rambursare
În ceea ce privește perioada de rambursare a unui credit cu garanție imobiliară, ea poate varia între 2 luni și 5 ani, în funcție de cum consideră consumatorii că au posibilitatea de a returna împrumuturile. Cu cât perioada de rambursare este mai mare, cu atât valoarea ratei lunare scade, însă dobânda este mai mare. De aceea, este recomandat ca tinerii să se gândească pe termen lung și să aleagă opțiunea cea mai potrivită pentru ei. Mai mult, trebuie să aibă în vedere și faptul că instituțiile bancare le permit să ramburseze parțial sau total împrumuturile.
Cum poate dobânda să influențeze valoarea ratei?
Printre detaliile esențiale, la care este important ca toți consumatorii să se mai gândească, înainte de a obține un credit se numără și dobânda aferentă împrumutului. De exemplu, cei care optează pentru dobândă fixă în primii 5, 7 sau 10 ani au garanția că lunar vor plăti aceeași rată, spre deosebire de persoanele care optează pentru o dobândă variabilă aplicabilă pe întreaga perioadă a creditului. De exemplu, fluctuațiile indicelui IRCC pot conduce la diminuarea sau augmentări ale ratelor.
Condițiile de eligibilitate, valoarea maximă care poate fi accesată, dar și cuantumul dobânzii sunt doar 3 dintre cele mai importante lucruri, la care tinerii trebuie să fie atenți, înainte de a contracta un credit. Indicat este ca aceștia să acționeze chibzuit, să se gândească bine la veniturile pe care le au, iar abia apoi, după ce sunt siguri în privința unui imobil să îl cumpere!