Castelul Teleki din localitatea Posmuş județul Bistrița- Năsăud va fi reabilitat. Investiția, cifrată la aproximativ 4 milioane de euro va fi realizată cu fonduri europene. Durata de execuție a lucrărilor este de 35 de luni. Asta înseamnă că în vara anului 2021 edificiul își va deschide porțile pentru public.

După reabilitare castelul, care are cinci corpuri de clădire şi este cel mai frumos din Bistriţa-Năsăud, se va transforma într-un centru cultural şi va fi deschis publicului larg. El va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, bibliotecă şi va avea o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri şi primire turişti.

”Este unul dintre cele mai frumoase castele ale Transilvaniei, care după recondiționare va putea fi admirat de mulți iubitori ai frumosului și inclusiv de drumeții care vor călători pe Via Transilvanica, traseu ce străbate curtea castelului”, a declarat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, for ce administrează clădirea istorică.

În Bistrița-Năsăud există 12 castele nobiliare, declarate monumente istorice, însă majoritatea au fost revendicate de rudele vechilor nobili. Cele mai multe se află într-un stadiu avansat de degradare, Castelul Teleki din Posmuş este primul din judeţ care va fi restaurat în întregime şi deschis publicului larg.