Daniel Buda Îi solicită public ministrului Agriculturii,  să identifice soluţii urgente în vederea sprijinirii fermierilor ale căror plantaţii au fost afectate iremediabil de temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile.

Mesajul europarlamentarului:

Mai mulţi reprezentanți ai diverselor asociații pomicole mi-au semnalat faptul că variațiile de temperatură pot conduce la pierderi de până la 90-95%. Plantațiile pomicole au fost afectate de vremea aspră cu atât mai mult cu cât pomii fructiferi ale căror flori s-au deschis nu vor mai putea fi polenizați. 

Au fost înregistrate scăderi drastice de temperatură, cu până la 15 grade mai scăzute decât ar fi fost normal pentru această perioadă, fapt care poate implica amânarea recoltei de fructe și legume de la vară. Nu în ultimul rând, există riscul dublării cheltuielilor de producție, ceea ce înseamnă creșteri semnificative ale prețului aferent legumelor și fructelor.

Tocmai din aceste motive, ministerul Agriculturii trebuie să realizeze o evaluare a culturilor afectate şi să intervină cu un sprijin financiar consistent pentru toţi acei fermieri care au culturile periclitate. În calitate de membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European am adresat în această săptămână Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am prezentat situaţia cu care se confruntă fermierii şi am solicitat să mi se comunice instrumentele de care dispune Comisia în vederea susținerii acestora în eventualitatea unor pagube semnificative.

Sunt convins că nici Comisia Europeană nu va rămâne indiferentă în faţa situaţiei neplăcute cu care se confruntă fermierii români însă, până atunci, este absolut necesar ca autorităţile naţionale să ia problema în mâini şi să acţioneze de urgenţă pentru a ajuta fermierii să îşi salveze, pe cât se poate, culturile.