Eveniment unic în România: Paradă cu 24 de steaguri istorice, la Bistrița

Eveniment unic în România: Paradă cu 24 de steaguri istorice, la Bistrița

Ziua Drapelului Național a fost marcată la Bistrița printr-un eveniment unic în România: o paradă a 24 de steaguri istorice, din secolul I î. Hr. și până în zilele noastre, care au fost purtate de 48 de tineri îmbrăcați în costume populare.

Cele 24 de drapele oficiale, de luptă și pavilioane regale, au fost purtate de 48 de tineri îmbrăcați în costume populare.

Prefectura Bistrița-Năsăud a anunțat că cele 24 de steaguri istorice, din secolul I î. Hr. până în zilele noastre sunt cele care au călăuzit formarea României Mari.

„La data de 26 iunie, de Ziua Drapelului Naţional al României, aducem laolaltă 24 de drapele istorice care au călăuzit formarea României Mari și care au marcat, în mod simbolic, toate etapele majore parcurse de ţara noastră, începând din secolul I î. Hr până în prezent. Așadar, în acest an, pe lângă ceremoniile obișnuite dedicate acestei zile, bistrițenii au parte și de o <defilare a drapelelor istorice>, purtate de 48 de tineri îmbrăcați în port tradițional, tineri care vor duce România, istoria, tradiția și respectul față de acest simbol național, mai departe. O adevărată lecție de istorie neconvențională”, a anunțat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț.

Activitățile dedicate Zile Drapelului au început cu slujba de sfințire a Drapelului Național, urmată de ceremonia publică de înălțare a drapelului României: onorul militar, salutul Drapelului de Luptă, binecuvântarea drapelului și înălţarea Drapelului Naţional al României pe catarg. Ceremonia, care s-a desfășurat în Piața Centrală din municipiul Bistrița, în fața statuii lui Andrei Mureșanu, a fost încheiată de o paradă specială, cu defilarea drapelelor istorice și defilarea gărzii de onoare a Brigăzii 81 mecanizate Bistrița.

Bistrițenii au putut admira stindardul dacilor – Draco, Steagul lui Ștefan cel Mare – cel mai vechi steag care se păstrează în România, steagul de luptă al domnitorilor Șerban Cantacuzino și Alexandru Ghica, a lui Tudor Vladimirescu, drapelul adoptat de către Guvernul Provizoriu al Țării Românești în 1848, drapelele din timpul lui Al. I. Cuza, ale pricipelului Carol I, Drapelele de luptă din timpul Regelui Ferdinand I, a Regelui Carol al II și cel din timpul Regelui Mihai I dar și drapele oficiale ale României care au marcat venirea comuniștilor la putere și apoi cele oficiale al României din 1948, 1952, 1965 și 1991.

Categories: Bistrita Nasaud

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*