Între Federația Rusă și Ucraina, a avut loc azi, 07.08.2019 ,un schimb istoric, de 70 de prizonieri,  potrivit Le Figaro. Gestul celor două state este unul major, având în vedere că Moscova și Kievul sunt în conflict, după anexarea Peninsulei Crimeea și începerea luptelor din Estul Ucrainei, în 2014.

Schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, a debutat, conform Associated press, care citează un avocat rus, apărătorul unuia dintre prizonierii ucraineni, încarcerat pentru spionaj.

Autobuzele care transportau prizonierii ucraineni, deținuți în închisoarea „ Lefortovo”,din Moscova, au sosit în cursul zilei de sâmbătă pe aeroportul Vnukovo, din capitala rusă.

Avocatul afirmă ca printre prizonieri se află cei 24 de marinari ucraineni capturați de Rusia, în noiembrie 2018, jurnalistul Roman Șușenko și regizorul Oleg Sențov, condamnat pentru complot, în comiterea de acte teroriste.

Acest schimb de prizonieri constituie un pas semnificativ pentru rezolvarea conflictului dintre Rusia și Ucraina,  din zona de est a Ucrainei, soldat din 2014 până în prezent ,cu moartea a peste 13.000 de persoane.

Președintele Vladimir Putin, a declarat joi, la un forum economic, în Extremul Orient rus, că între țara sa și Ucraina, va avea în curând,  un schimb de prizonieri, după ce o instanță de la Kiev, a decis eliberarea lui Volodimir Tsemackh, pe care serviciile ucraineni de  securitate, l-au considerat ca fiind implicat în prăbușirea avionului „Malaysia Airlines”, în Ucraina, în anul 2014.

Președintele ucrainean V.Zelenski,  a declarat,la întâmpinarea prizonierilor eliberați ,pe aeroportul din Kiev, „Am făcut primul pas (…) Trebuie să facem şi toţi ceilalţi paşi pentru a pune capăt acestui război oribil”.Potrivit Reuters, şeful statului ucrainean a mai declarat că schimbul de prizonieri a fost convenit cu omologul său rus Vladimir Putin și că speră ca reuniunea în aşa-numitul „Format Normandia”(Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei).

Președintele american, Donald Trump, a declarat, pe o rețea de socializare, după efectuarea schimbului de prizonieri efectuat între cele două țări,  că este „ O veste foarte bună, poate un prim pas uriaș spre pace. Felicitări ambelor țări!” , transmite agenția Reuters.

Acesta este doar primul pas în dezghețarea conflictului dintre cele două state, însă este remarcabil că procesul a început și calea dialogului este deschisă.