In timp ce, in Romania, lampioanele zburatoare au intrat de curand pe lista articolelor de petrecere, alaturi de serpentine, lumanari, confetti sau artificii de tort, in China ele sunt adevarate simboluri, cu o istorie indelungata si chiar sarbatori dedicate lor. Este vorba despre Festivalul Lampioanelor (Lantern Festival), care se desfasoara la jumatatea primei luni a calendarului chinezesc, adica la finalul lunii februarie sau inceputul lunii martie.

Marcand ultima zi a sarbatorilor dedicate Anului Nou Chinezesc, Festivalul Lampioanelor se desfasoara inca din timpul dinastiei Han (anii 206 i.e.n – 25 e.n), iar in prezent copiii ies pe strada purtand aceste articole de petrecere si rezolva ghicitori scrise pe ele.

In antichitate, lampioanele erau simple, iar numai imparatul si nobilii aveau modele mai mari si ornate mai special. In prezent, aceste articole de petrecere au un design complex si forme mai deosebite, de inima sau de animalute. Lampioanele simbolizeaza renuntarea la trecut si intrarea intr-un nou an, care se doreste a fi mai bun si mai plin de noroc.

Pe masura ce in marile orase europene si americane s-au dezvoltat importante comunitati chinezesti, aceasta traditie a devenit populara si pe aceste continente. Spre exemplu, in Londra are loc anual Festivalul Lampioanelor Magice.

Originile acestor manifestari sunt neclare, insa se pare ca totul a pornit in momentul in care imparatul Ming, un sustinator al budismului, a observat obiceiul calugarilor de a aprinde lampioane in temple. Din acel moment, imparatul a ordonat ca in fiecare casa sa stea aprinse astfel de precursoare ale articolelor de petrecere.

Pe langa noroc, lampioanele mai sunt asociate si cu gasirea dragostei adevarate. Desi in China continentala festivalul si-a pierdut aceasta semnificatie in timp, in Hong Kong si Taiwan inca mai este considerat echivalentul asiatic al Zilei Indragostitilor. In Malaysia, Singapore si Indonezia, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de “Chap Goh Meh”, in traducere “A cincisprezecea noapte”. Manifestari dedicate acestor articole de petrecere cu totul speciale mai au loc anual si in Japonia, Coreea de Sud si Vietnam, sub diverse nume.

Unde gasesti cele mai frumoase lampioane in Romania?

In Romania, aceste articole de petrecere cu o puternica simbolistica se regasesc in oferta Ekopiro, magazin online de materiale pirotehnice intrat pe piata autohtona dupa o experienta indelungata in Cehia, Ungaria si Slovacia.

La Ekopiro, gasesti urmatoarele tipuri de lampioane:

– lampionul fericirii (galben, violet, verde, roz, albastru, alb, rosu, portocaliu). Acesta are dimensiunile de 95 cm (inaltime) x 37 cm (diametru) si poate fi achizitionat la bucata (12,8 Lei) sau la pachet de 10 bucati (66,4 Lei);

– lampion sub forma de inima (de culoare rosie, cu mesajul “Te iubesc” si doua inimioare strapunse de o sageata). Avand aceleasi dimensiuni precum lampionul fericirii, acest produs poate fi achizitionat cu 14,8 Lei;

– lampion de apa (mix de culori). Acesta este dotat cu o lumanare, care trebuie aprinsa, iar apoi articolele de petrecere vor fi plasate pe suprafata apei. Acestea vor pluti si vor crea o atmosfera placuta si magica. Pretul de 5,1 Lei / bucata include si o lumanare.