Asociația Vostok Group- Cluj-Napoca, împreună cu  Centrul Rus de Știință și Cultură București  și Cinema Victoria, organizează Festivalul de Film Rusesc “Seri în Moscova”, ediția a III – a. Acest eveniment are loc în Cluj-Napoca, la Cinema “Victoria”, începând din data de 1 noiembrie și încheindu-se în data de 3 noiembrie.

În acest an, filmele selectate pentru proiecție sunt o selecție reprezentativă pentru creația actuală a cinematografiei rusești : comedie, dramă, romantic și acțiune. Evenimentul îmbină creația cinematografică actuală, cu spiritul și realitățile societății rusești.  Filmele vor fi subtitrate în limba română și vor avea durate între 1.5 și 2.5 ore.

“Festivalul “ Seri în Moscova”, Ediția a III-a are ca scop promovarea și familiarizarea tinerilor și persoanelor interesate de artă, cultură și istorie a Rusiei si a spatiului ex-sovietic.

Filme prezentate:

  • Premiera- „TOBOL”

Descrierea filmului: Ivan, un tânăr ofițer din garda lui Petru cel Mare, este trimis de țar în adâncurile neprielnice ale Siberiei, pentru a stabili granița la Tobolsk. Aventura vietii sale il aduce în fața unei conspirații a nobililior locali si a hoardelor sălbatice, într-o lume unde legile nu își au locul si unde cel mai bun strateg câștigă razboiul.

Curajul, dedicarea, dar și iubirea,  transformă viitorul lui Ivan, a oamenilor lui si a Siberiei.

Un film palpitant, cu note romantice, într-un cadru inedit, ce surprinde o alta față a pământului veșnic înghețat din inima Rusiei.

  • „Salt”

Descrierea filmului:Filmul este bazat pe evenimente reale, care au avut loc în timpul Olimpiadei de la München din 1972,  are ca punct central legendara luptă finală pe terenul de baschet între echipele URSS și SUA. Mai sunt 3 secunde până la finalul meciului, americanii conduc la diferență de un coș, dar ce urmează va schimba complet rezultatul și istoria baschetului.

  •  “Cernovik (Proiectul)”

Descrierea filmului:Kirill este un creator de jocuri video de mare succes, un geniu! Dar într-o bună zi întreaga lui viață îi este furată și este recrutat de o forță misterioasă pentru a păzi granita unui portal multi-dimensional.  Creatorul de jocuri ajunge sa fie prins în propria creație.

  •    “Micul Rus”

Descrierea filmului:Povestea surprinde drumul unui simplu baiat dintr-un sat, care se oferă voluntar la război în 1916 și își pierde vederea în prima bătălie din cauza unui atac. In pofida situației medicale pe care o are, decide să rămână să servească ca” ascultător”. Acum,fiind lipsit de vedere, trebuie să asculte ce se întâmplă pe cer cu ajutorul pâlniei metalice și să ridice alarma în cazul apropierii de avioane inamice. Povestea provine de la “zvonori”- Soldați din Primul Razboi Mondial care “ascultau cerul”, pentru a detecta avioanele inamice după sunetul lor specific.

  •  “Supravietuire in conditii dificile”

Descrierea filmului: „Vom supraviețui,dacă nu ne omorâm unul pe altul!”Jurnalista aspirantă în căutarea senzaționalului, Nina pleacă pe o insulă nelocuită unde potrivit zvonurilor trăiește un milionar retras de lume. Ambarcațiunea cu echipa de filmare e prinsă într-o furtună groaznică, iar Nina își recapătă cunoștința pe un țărm pustiu. Din fericire, aceasta este exact insula de care avea nevoie, iar ea se află în brațele sigure ale unui tânăr frumos, eroul reportajului ei. Ceea ce Nina nu bănuiește e că eroul ei este doar un jurnalist local și el în căutarea unui subiect fierbinte, care, în plus, nici nu se pricepe deloc la supraviețuire pe o insulă pustie.

  •   “Frontiera balcanica”

Descrierea filmului: În iunie, dupa atacurile din ’99,  armata sârbă se retrage din Kosovo. Unii musulmani cred că acum pot jefui și prădui, viola și ucide sârbii rămași în Kosovo. Cinci ruși vor lua aeroportul din Kosovo din mâinile acestor bandiți și îl vor păzi până la venierea trupelor de pace.

  •   “Viata vesnica a lui Alexandr Kristoforov”

Descrierea filmului: Mizantropul Alexandr Hristofor, poreclit Alec, e un ratat fără speranță. Celebrul actor al timpurilor sovietice, cel care îl întruchipase pe Evgheni Oneghin, duce acum o viață deprimantă, interpretând un personaj istoric într-un spectacol al parcului tematic Viața Veșnică. Disprețuit de fosta nevastă, înstrăinat de fiu, Alec și-a ratat complet viața. Dar când e diagnosticat cu o boală necruțătoare, el pornește un caraghios tur de forță la capătul căruia îl așteaptă, în mod surprinzător, o străfulgerare de eternitate. O comedie cu final fericit!

Biletele pot fi achiziționate atât de la caseria Cinematografului „Victoria”, cât și online, de pe site-ul oficial al cinematografului, la prețul de 15 lei.

Asociația „Vostok Group” este o asociație ce vizează dezvoltarea si promovarea relațiilor politico-economice, culturale și de tineret între România, statele spațiului ex-sovietic, în general, Rusia în special, precum și cu Turcia, Iran, China și Mongolia. Proiectele organizației  se axează, în principal, pe organizarea de evenimente culturale, dezbateri politice, analize și vizite de studiu.