Spațiile verzi din complexul Clinicilor 3-5, care aparține Spitalului Clinic de Urgență din Cluj-Napoca, vor fi reamenajate pentru a le oferi pacienților, aparținătorilor acestora, studenților și angajaților un loc de relaxare și repaos. De proiecte s-au ocupat masteranzi ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, în cadrul unui concurs cu premii de 6.000 de lei.

Concursul organizat de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), pe tema amenajării spațiilor verzi din complexul Clinicilor 3-5 s-a desfășurat în perioada decembrie 2016 – februarie 2017.

Competiția a implicat grupe de masteranzi ai USAMV în realizarea unor proiecte de (re)amenajare a spațiilor verzi. Premiul I a fost de 3.000 de lei, premiul al II-lea a fost în valoare de 2.000 de lei, iar premiul al III-lea, a fost de 1.000 de lei.

„Ideea amenajării spațiilor verzi a venit întrucât am dorit să oferim pacienților internați, aparținătorilor acestora, dar și studenților și angajaților spații plăcute, de relaxare și repaos. Astfel, spațiul verde trebuie să fie util și ușor accesibil, iar, în același timp, să fie ușor de întreținut pe termen lung. Proiectul, în sine, este de anvergură, ținând seama de faptul că suprafața complexului Clinicilor 3-5 este de aproximativ 43.000 de metri pătrați, incluzând amprenta la sol a clădirilor”, a declarat Petru Șușca, managerul Spitalului.

Concursul s-a desfășurat în trei etape. O primă etapă de pre-selecție a proiectelor a fost realizată de reprezentanții USAMV. Cele patru echipe rămase în competiție în urma preselecției și-au susținut propunerile în fața unui juriu, format din reprezentanți ai Spitalului, ai USAMV și ai Universității Babeș-Bolyai. Au fost alese trei proiecte finaliste, pentru care au fost solicitate completări, privind bugetele estimate, perioadele de implementare sau organizarea locurilor de parcare.

Echipa câștigătoare a fost formată din studenți în anul I la masteratul Proiectarea, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Ionuţ Miga, Claudiu Moldovan, Anamaria Mureşan și Daniela Paneș au reușit să convingă juriul că pot face față acestei provocări.

“Experiența a fost benefică pentru progresul pe plan personal și pe plan profesional, în ceea ce privește obținerea unei experiențe într-un mediu competitiv, dobândirea unor noi cunoștinte și abilități în domeniul de activitate și atingerea obiectivelor propuse”, a spus Ionuț Miga, reprezentatul echipei câștigătoare.

“Inițiativa este o idee de succes în care spiritul antreprenorial și abilitățile de proiectare a spațiilor verzi ale studenților peisagiști s-au îmbinat perfect într-un proiect ce se dovedește un exemplu de bune practici, demn de urmat de mediul academic și cel economic. Încrederea remarcabilă pe care spitalul a investit-o în USAMV Cluj-Napoca ‒ pe care o apreciem la întreaga ei valoare ‒ a fost răsplătită prin efortul creativ al studenților masteranzi și coordonarea cadrelor didactice de specialitate, care își va lăsa amprenta asupra celor care vor păși în spațiile amenajate”, a spus și prof. dr. Felix Arion de la USAMV Cluj.

Proiectul va fi adaptat nevoilor specifice ale spitalului în următoarele săptămâni și urmează să fie implementat, cu fonduri obținute din sponsorizări, începând din primăvară.