Cei de la VETERANI DE RAZBOI reiau poveștile unor veterani ai României de care noi ar trebui sa fim mândri. Redam mai jos o parte din postarea lor pe care o gasiti intreaga AICI.

Este rândul plutonierul adjutant principal Marius Apostol, de câteva luni de zile în retragere, care își dedică aproape în totalitate timpul militarilor veterani și problemelor acestora, prin intermediul asociației pe care o conduce.

Camaradul nostru a participat la şase misiuni în tetrele de operații, în perioada 1996-2011, în Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan.

În ziua de 1 mai 2011, în jurul orei 05.30, un autovehicul blindat tip MRAP, aflat în misiune cu militari din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, pe autostrada A1 în Provincia Zabul, Afganistan, a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Deşi cantitatea de explozibil utilizată în atac a fost foarte mare, fapt care a dus la răsturnarea vehiculului tip MRAP, gradul ridicat de protecţie asigurat de blindajul maşinilor de luptă folosite de forţele NATO în Afganistan a dus la salvarea vieţilor militarilor români.

În urma deflagraţiei, care a provocat răsturnarea vehiculului MRAP, locotenentul George Olteanu, plutonierul major Marius Apostol şi caporalul Daniel Riza au fost răniți și au fost evacuaţi către Spitalul Militar din Kandahar, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate, iar ulterior la Spitalul din Landstuhl, Germania.
„Eram într-o patrulă, pe autostrada A1, la aproximativ un metru de un culvert (tub sub autostradă). Am sărit în aer cu un vehicul MRAP. A fost o încărcătură de aproximativ 200 de kilograme de explozibil. Practic, au fost câteva fracţiuni de secundă. Am fost aruncaţi la 180 de grade, eu am intrat în comă. Am fost extraşi de acolo după aproximativ 20-30 de minute”, descrie Apostol incidentul cu informaţii pe care le ştie numai de la colegii lui din patrulă. După ce a ieşit din comă, o săptămână mai târziu, camarazii i-au reconstruit scena, pentru a putea înţelege ce i s-a întâmplat.

„Prima întrebare când m-am trezit a fost: ‘locotenente, unde ne aflăm?’”, spune militarul. Locotenentul era într-un pat alăturat, iar ei se aflau în Landstuhl, Germania. Coloana vertebrală a lui Apostol era ruptă în două locuri şi avea traumatisme grave şi la picioare. „Te vezi înconjurat de oameni noi şi, practic, când arunci o privire asupra corpului tău şi vezi o grămadă de tuburi este ca o trecere. Dintr-un om sănătos, te vezi … nici nu ştiu ce cuvânt să folosesc. Trebuie să ai o putere foarte mare să treci peste. Şi pentru militari, pentru că şi noi suntem oameni”, explică plt.adj.pr. Apostol.

 Sursa: facebook.com/veteraniiarmateiromaniei.mapn.ro