Mitinguri de susținere a Laurei Codruța Kovesi au loc, vineri seara, în mai multe orașe ale țării. Cei mai mulți oameni au ieșit în stradă la Sibiu, unde mărșăluiesc 1.000 de persoane, în timp ce la Timișoara oamenii cer alegeri anticipate.

Aproximativ 1.000 de oameni mărșăluiesc, vineri seara, pe străzile Sibiului, pentru a o susține pe Laura Codruța Kovesi și cer demisia Guvernului, considerând că ceea ce i se întâmplă fostului procuror șef DNA reprezintă acțiuni de intimidare.

Sibienii s-au întâlnit în jurul orei 18.00 în Piața Mare, purtând steaguri tricolore pe care au scris mesaje de susținere a Laurei Codruța Kovesi. De asemenea, oamenii au adus pancarte pe care au scris mesaje pro-Kovesi.

Susținătorii Codruței Kovesi au scandat „Codruța nu uita, Sibiu-i de partea ta”, „Tudorele fă ceva! Dă-ți demisia!”, „Jos Tudorel, Codruța la Guvern” sau „Vrem Codruța la Bruxelles”.

De asemenea, oamenii au scandat și împotriva Guvernului și a liderilor PSD și ALDE, considerând că acțiunile din justiție din ultima perioadă reprezintă acte de intimidare la adresa fostului procuror șef DNA.

În jurul orei 19.00, protestatarii au pornit în marș pe străzile Sibiului și vor trece prin fața instanțelor din Sibiu, de unde a plecat Laura Codruța Kovesi când a fost numită în funcția de procuror general al României, în 2006.

La protestul de la Sibiu participă și liderul USR, Dan Barna.

La Cluj-Napoca protestează peste 300 de persoane, pentru a dua zi consecutiv, față de ceea ce ei numesc „intimidările Guvernului” la adresa fostului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Participanții la mitingul de vineri din Piața Unirii au pancarte cu mesaje precum “Refuzăm să fim conduși de oameni necinstiți, cu condamnări penale pentru furt de voturi și furt din banii cetățenilor”, “Jos Guvernul – Clujul dă exemplu” sau “M-am băgat la somn în 2019 și m-am trezit în 1989”.

Ei au scandat “Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”, “Justiție nu corupție”, “Kovesi pentru toți să scăpăm țara de hoți”, “Vrem UE nu PSD”, “Vrem anticipate” și “Jos Guvernul”.

Unul dintre protestatari a declarat că justiția este „maltratată pentru ca un grup de infractori să nu facă închisoare”.

„Luptăm alături de Laura Codruța Kovesi pentru un stat de drept, suntem alături de ea și protestăm față de intimidările la care este supusă”, a spus acesta.

Anunțul că Laura Codruța Kovesi a plecat vineri la Bruxelles a fost întâmpinat cu aplauze, iar unul dintre cei prezenți a spus că se vede clar că a fost vorba despre un dosar comandat politic.

În centrul Timișoarei sunt peste 200 de persoane care își arată arăta susținerea față de Laura Codruța Kovesi.

Ion Cristoiu: Kovesi a dispărut din fotografie. Ea a devenit penală

Mitingul de susținere a Laurei Codruța Kovesi intitulat “Corupția poate fi învinsă. Nu abandonați” a fost anunțat pe Facebook. În total, peste 200 de persoane au venit în Piața Victoriei din Timișoara, vineri seara, pentru a-și arăta susținerea față de Laura Codruța Kovesi.

Manifestanții au ținut în mâini steaguri tricolore, precum și pancarte cu mesaje precum “PSD nu e România”, “PSD Mafia” sau “Noi suntem de partea ta”. De asemenea, timișorenii adunați în centrul orașului au scandat lozinci ca “Europa”, “Afară cu javrele din țară”, “Kovesi, nu uita, Banatu-i de partea ta” și au solicitat organizarea de alegeri anticipate.

“Nu sunt regimentat politic, din motive civice am ieșit în stradă, pentru că toate lucrurile care se întâmplă în ultimele șase luni în România sunt de fapt o mișcare organizată împotriva democrației și a justiției. S-a încercat discreditarea Laurei Codruța Kovesi, cum s-a încercat discreditarea și a altor oameni politici care nu sunt de partea PSD și e o mișcare prin care puterea dă un vot de blamă oamenilor care încearcă să fie europeni”, a declarat unul dintre cei prezenți la protestul de susținere a fostei șefe a DNA.

Mitinguri similare au loc și la Iași sau Brașov, unde însă au ieșit în stradă mult mai puțini oameni.

Fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi a fost audiat vineri în Secția pentru Investigarea Magistraților și a declarat la ieșire i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. Kovesi a spus că este hărțuită de doi ani și jumătate și are 18 dosare penale, susținând că la fel sunt urmăriți și alții din sistem care au comentat legile justiției. După audieri, Laura Codruța Kovesi a fost văzută la aeroport, unde pleca spre Bruxelles, acolo unde are loc concursul pentru șefia de procuror șef al Parchetului European.

Ulterior, procurorii Secției de anchetă au anunțat oficial că Laura Codruța Kovesi este acuzată că ar fi primit 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa, când aceasta avea funcția de procuror general al României. Kovesi este acuzată că a mințit privind relația privată cu Ghiță.