Viața unei familii de berze din satul Vlaha, județul Cluj, poate fi urmărită online începând cu această săptămână pe pagina http://clujbird.ro.

Site-ul este realizat și administrat de Asociația Apáthy István și Departamentul Maghiar de Biologie și Ecologie al Universității Babes-Bolyai din Cluj.

Administratorii site-ului își propun să prezinte viața familiei de berze prin imaginile transmise live, și prin scurte relatări în limba română, maghiară și engleză despre evenimentele din cuib. Scopul lor este, ca cei interesați de cuibul de berze să cunoască mai bine natura.

În cuibul din Vlaha, masculul s-a întors în data de 22 martie, și a așteptat peste două săptămâni să sosească și femela, care a ajuns în data de 8 aprilie. În cuib a apărut primul ou depus în dimineața zilei de 11 aprilie, dar din păcate a și căzut din cuib în urma unei bătălii cu berze străine.

Site-ul a transmis în 2015 imagini din cuibul unei familii de vânturei roșii din Cluj-Napoca. Camera web este prevăzută și cu sistem infraroșu, care face posibilă urmărirea cuibului și pe întuneric.

Montarea echipamentului a fost posibil cu sprijinul companiei Electrica Distribuție Cluj, și cu participarea voluntarilor din Vlaha cu domiciliul din jurul cuibului.