FOTO/VIDEO: Castelul Calendar, bijuteria arhitecturală lăsată în paragină! Cum încearcă autoritățile să o salveze

129

Un castel superb din judetul Mures asteapta sa fie reconiditionat dupa ce ani de zile a fost lasat aproape in paragina. Constructia este unica in lume si asta pentru ca are o arhitectura deosebita, de aceeaa a fost denumita si Castelul Calendar. Din pacate nu poate fi vizitata de turisti pentru ca din cauza degradarii reprezinta un pericol pentru vizitatori.

Castelul Calendar a fost ridicat de baronul Istvan Ugron intr-o zona destul de ascunsa de ochii de ochii lumii, pe un deal de langa localitatea Zau de Câmpie. Inspirat de castelele medievale franceze, cladirea are numeroase legende si este de o frumusete aparte. In prezent Castelul Calendar se afla pe lista monumentelor istorice din Romania dar din pacate nu poate fi vizitata de turisti.

O adevarata bijuterie arhitecturala, castelul a fost construit in anul 1911 dupa principiile unui calendar. Are 365 de ferestre, exact cate zile sunt intr-un an, 12 holuri, cate luni si 52 de camere, adica numarul saptamanilor existente intr-un an.

Potrivit wikipedia.org, Istvan Ugron, proprietarul castelului, a fost ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia. Legenda spune ca, pe vremea cand se afla in Rusia, acesta s-a indragostit de una dintre fiicele tarului Nicolae al II-lea al Rusiei. In momentul in care au venit bolsevicii la putere, în anul 1917, intreaga familie a tarului a fost ucisa, iar baronul s-a retras din viata publica cu inima plina de durere. In perioada comunista castelul a fost preluat de stat si a primit mai multe destinatii de-alungul timpului. A fost pe rand sanatoriu, scoala si orfelinat. Dupa revolutie fostii proprietari au incercat sa intre din nou in posesia lui, insa au pierdut in instanta imobilul. Acum cladirea este aproape in paragina si are nevoie de o reabilitare. 

De curand castelul a intrat in administrarea Consiliului Judetean si prin Muzeul Judetean Mures au fost alocate niste fonduri pentru reparatiile treptate.

 “Anul trecut am inceput cu renovarea fatadei, o parte din fatada principala si o sa continuam aceasta lucrare. Vom mai intervene la o terasa care se afla intr-o stare foarte degradata, e posibil sa se darame si speram ca anul acesta sa putem sa o reconditionam.” ne-a declarat Bulcsu Koppany-directorul Muzeul Judetean Mures.

Aceste lucrari nu sunt insa suficiente pentru salvarea castelului. Autoritatile asteapta un proiect pe fonduri europene pentru reparatii capitale inainte sa fie mult prea tarziu.

 “In ultimii ani am asistat la o degradare a castelului.Din ce am inteles Consiliul Judetean are in viitor intentia sa depuna un proiect prin care castelul se va readuce la starea originala. Noi avem o intelegere cu Consiliul Judetean, in sensul in care am promis sa ajutam cu utilitati, vorbim de extinderea retelei de apa si canal iar in viitorul cat mai apropiat sa reface si drumul de acces. “ ne-a declarat Vasile Greu- viceprimarul localitatii  Zau de Câmpie. 

Daca acest domeniu ar fi din nou inclus pe circuitul turistic, ar atrage o multime de vizitatori. In prezent castelul este inchis dar turistii il pot admira din exterior, doar de la poarta de intrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here