Cimitirul este amplasat la kilometrul 35,6 al Căii Ferate Forestiere (CFF) Vişeu de Sus și la el se poate ajunge doar cu Mocănița ori pe jos.

Povestea din spatele cimitirului

Povestea spune că, după o iarnă grea, comandanții forțelor angrenate în luptele primului război mondial (germani-austrieci și ruși) în acea zonă au convenit să facă o pauză pentru a-și îngropa morții așa cum se cuvine.

Astfel a apărut în 1917 micul cimitir, în care sunt înmormântați cu preponderență vânători de munte germani, dar și câțiva soldați austro-ungari și ruși.

Povestea din spatele cimitirului de la Miraj spusă de primarul din Vișeu de Sus

Ceremonial militar, religios și depuneri de coroane de flori la împlinirea a 102 ani de la înființarea Cimitirului militar de la Miraj, de pe Valaea Vaserului, județul Maramureș

Publicată de Pagina de Transilvania pe Duminică, 28 iulie 2019

Cum a fost descoperit cimitirul

În timp, cimitirul a fost colmatat și ascuns vederii, fiind descoperit de către lucrători ai Direcției Silvice Maramureș. În sepembrie 2011, au fost efectuate lucrări de decopertare a solului de către angajaţii CFF şi cei ai Direcţiei Silvice, prilej cu care a fost scos la lumină și zidul care împrejmuia cimitirul militar.

De atunci, în fiecare an are loc un ceremonial creștin, care face trimitere la toți cei care au murit pe Valea Vaserului: eroi și ostași martiri, lucrători la căile ferate forestiere, lucrători la exploatările forestiere, lucrători în prospecțiile miniere și alții.

102 ani de la înființarea Cimitirului militar de la Miraj, de pe Valaea Vaserului, județul Maramureș

102 ani de la înființarea Cimitirului militar de la Miraj, de pe Valaea Vaserului, județul Maramureș

Publicată de Pagina de Transilvania pe Duminică, 28 iulie 2019