Deputatul USR, Emanuel Ungureanu a făcut o vizită la Spitalul de Boli Psihice Borșa din județul Cluj, pe fondul discuțiilor intense despre modul în care funcționează acest tip de unități sanitare.

Am vizitat astăzi Spitalul de Boli Psihice Borșa din județul Cluj, administrat de Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe! Nu am văzut așa ceva niciodată, nicăieri, în niciun film horror! 179 de bolnavi cu probleme psihice înghesuiți în camere insalubre, într-o clădire veche de 200 de ani, retrocedată Bisericii Reformate de către moștenitorii familiei Banffy.

22 de bolnavi într-o cameră. Un infern al mizeriei cu neputință de descris în cuvinte. Voi reveni cu imagini video din această Casă a Ororilor unde, statul român, își bate joc de bolnavi de peste 60 de ani!”, a relatat deputatul.

Personalul medical mi-a mărturisit că în acest univers al GROAZEI nu a intrat până astăzi niciun deputat, niciodată!

Adevărul descoperit este unul crunt, dureros, năucitor, bolnavii psihici din România sunt tratați mai rău ca animalele. Nu am văzut în viața mea atâta mizerie și dezumanizare. Personalul acestui infern al groazei lucrează în condiții extreme, sunt adevărați eroi.

Am vorbit și cu doamna manager, am simțit îngrijorare în vocea ei, mi-a mărturisit că de 12 ani se chinuie să schimbe lucrurile, cu eforturi uriașe. Consiliul Județean Cluj are planuri de investiții în zonă, începând cu anul 2014, se chinuie să termine o clădire nouă, de aproape 5 ani…

Nu au reușit decât să ridice o clădire care nu este conectată la nicio stație de epurare, satul Borșa, nu are canalizare…

Stat mafiot, politicieni indiferenți, dezastru național.

Nu am cuvinte…”, a mai spus Ungureanu.

FOTO/VIDEO: Deputat Emanuel Ungureanu

IMAGINILE CARE TREBUIE SĂ NE CUTREMURE!Borșa, lagăr de concentrare pentru bolnavii cu boli psihice din județul Cluj!Condiții infernale de îngrijire pentru semenii noștri aflați în suferință.60 de ani de nepăsare.Imaginile filmate de mine ieri, nu pot descrie infernul în care trăiesc bolnavii îngrămădiți într-o clădire veche de 200 de ani și în trei pavilioane supraaglomerate mai vechi decât anul 1966.Consiliul Județean Cluj nu este în stare să finalizeze de 5 ani un corp nou de clădire, prost proiectat oricum, care nu rezolvă decât maxim 78 de locuri de cazare.Nu este construită încă stația de epurare și pentru alt corp de clădire se face abia studiul de fezabilitate…Pacienții din acest lagăr, fac baie în curte sau în niște băi care seamănă cu cele de la Auschwitz!Iarna, încăperile cu tavan ciuruit, care s-a prăbușit în capul bolnavilor de mai multe ori, sunt încălzite la sobele de teracotă, vechi.Geamurile sunt praf și pulbere.Vă imaginați cum trece iarna pentru acești bolnavi?Satul în care se află Spitalul Groazei se află la 36 de kilometri de Cluj, în localitatea Borșa, un sat uitat de lume care nu are sistem de canalizare.Voi solicita în regim de urgență Consiliului Județean Cluj și Ministerului Sănătății, să-i mute pe cei 129 de bolnavi din clădirea-cocină, în condiții salubre, demne pentru ființa umană!Nimeni din cei responsabili nu trebuie să închidă un ochi, până situația acestor bolnavi nu este ameliorată semnificativ.Ce se întâmplă la Borșa, este o rușine națională!

Publicată de Emanuel Ungureanu – Deputat USR pe Marţi, 20 august 2019