Un profesor universitar și antreprenor clujean, Marius Balo, este închis de peste cinci ani într-o închisoare din China, chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, după o condamnare la opt ani pentru o fraudă contractuală, cu prejudiciu de 80 de dolari, fără ca autoritățile române să intervină.

Avocatul Eugen Iordăchescu, care îl reprezintă pe Marius Balo, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că instituțiile statului român – MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, l-au abandonat pe profesorul clujean și nu au făcut demersuri pentru transferul acestuia în România.

„De mai bine de 5 ani, un profesor și antreprenor din Cluj, Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiții inumane și supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranță din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, ignoră suferințele acestuia și refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale și avocaților. Între timp, cetățeanul român este forțat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-și câștiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală și condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus Iordăchescu.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, a subliniat avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu a afirmat că Marius Balo a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare, într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni să recunoască faptele <<cu lacrimi în ochi>> în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordăchescu a criticat „impotența” instituțiilor statului român și „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetățean român aflat într-o stare dificilă.

Miniștrii Tudorel Toader și Teodor Meleșcanu nu a făcut nimic în apărarea intereselor unui concetățean. Memoriu adresat președintelui Klaus Iohannis a rămas fără răspuns. În urma discuțiilor recente la Ministerul Justiției, am observat că ministrul Ana Birchall are o atitudine pozitivă în acest moment. Facem demersuri ca Marius Balo să revină în țară și să își execute pedeapsa în țară, pentru că este dreptul lui”, a menționat Eugen Iordăchescu.

Unchiul lui Marius Balo, Ioan Felecan, a declarat, la rândul său, că acesta a fost torturat și bătut în închisoare, starea sa de sănătate fiind gravă și a slăbit foarte mult, de la 75 de kg a ajuns la 52 de kg.

„Muncește la lipirea etichetelor pe haine. Mi-a spus că în dormitor, noaptea, sunt 15 grade. Apă caldă nu a văzut de când a fost arestat”, a precizat Felecan.

În legătură cu cazul profesorului clujean, Ministrul Justiției a transmis că a luat act de situația lui Marius Balo, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanți legali ai acestuia și că ministrul Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea acestui caz „în plan juridic și în plan diplomatic”.

Ministerul Justiției depune toate eforturile privind obținerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanșarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetățeanului român, în contextul cooperării judiciare internaționale. Ministerul Justiției îi asigură pe reprezentanții legali ai cetățeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situația domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluționată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, a transmis Ministerul Justiției.