Președintele Franței, Emmanuel Macron, în 19 august, cu o zi înainte de începerea negocierilor cu Vladimir Putin, a declarat că ,, ordinea mondială trece printr-un moment istoric și este necesar să creăm din nou arhitectura de securitate între UE și Federația Rusă.”

El afirmă de asemenea că ,, relațiile între Franța și Rusia, Rusia și UE, joacă un rol decisiv. Credem profund într-o Europă care se întinde de la Lisabona la Vladivostok.”

Luni după amiază, președintele Emmanuel Macron l-a primit la reședința sa de vară din sudul Franței, fortul Brégançon, pe președintele rus Vladimir Putin, pentru discuții asupra unor teme internaționale importante, cu referire asupra Ucrainei, Libiei, Iranului și Siriei, relatează AFP.

În privința Ucrainei, Macron speră la o repunere pe rol a acordurilor de la Minsk, pentru a asigura pacea în Estul Ucrainei. Deși noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski a promis încheierea războiului, Putin condiționează relansarea negocierilor în formatul Normandia (Rusia,Germania, Ucraina, Franța) de acordarea unui statut federal Donbasului.

În discuțiile asupra Siriei, Franța a cerut președintelui rus să își folosească influența pe lângă aliați, pentru reglementarea situației din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei și propune un nou summit în formatul Rusia, Franța, Germania și Turcia. Vladimir Putin a declarat că susține armata siriană în eforturile de ,, eliminare a amenințărilor teroriste” din această regiune.

De asemenea, Macron speră o implicare mai mare a Rusiei în reluarea acordului asupra programului nuclear al Iranului.

În cadrul discuțiilor s-a abordat și problema exploziei din 8 august, din Nordul Rusiei, de la o bază de lansare a rachetelor, care cresc temerea unei posibile contaminări radioactive. Președintele rus a declarat că ,, nu există nici un risc și nici o creștere a nivelului de radiații”.

Întâlnirea a fost presărată cu o serie de gesturi de curtuazie și bunăvoință din partea ambelor părți. În acest context, Macron a anunțat că va participa în mai 2020, în Moscova, la celebrarea a 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, dar cu toate acestea rămân nesoluționate aspectele legate de situația din Ucraina, din Siria și pozițiile celor două părți privind protestele interne.

În urma acestei întâlniri, ambele părți își urmăresc îndeplinirea obiectivelor politice. Președintele Franței a avut nevoie de întâlnirea cu Vladimir Putin pentru a-și consolida poziția atât pe plan intern, cât și extern. Pe plan intern, acesta speră într-o extindere a electoratului, iar pe plan extern, într-un moment de nouă aliniere a forțelor, a raporturilor și echilibrelor, Franța nu poate fi pasivă. Astfel, Macron dorește să fie mediator între Rusia și Occident.

Federația Rusă își urmărește și ea interesele. Să ne amintim că după ce a anexat Crimeea în anul 2014, a fost exclusă din grupul G8, pierzând astfel o serie de avantaje, iar acum obiectivul acesteia este de a reveni în rândul țărilor membre G7.

Noua reuniune a grupului G7 va avea loc în Franța, la Biarritz, la sfârșitul săptămânii și este posibil ca Rusia să aibă un susținător – Franța.