Fostul director al SRI George Maior a confirmat, luni, în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a participat la un “eveniment privat” acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să îşi reproşeze. El a refuzat să dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleşoianu să îl acuze că “sfidează” comisia şi “nu are căderea” de a fi ambasador al României în SUA.

“În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare”, a afirmat George Maior, întrebat dacă poate confirma prezenţa acasă la Gabriel Oprea în 2009.

Potrivit News.ro, fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era “privat”.

“Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez”, a afirmat el.

Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Întrebare Comisie: Au participat Florian Coldea şi Laura Kovesi la întâlnire?

George Maior: Cu riscul de a deveni repetitiv, nu am să discut despre evenimentul privat, persoanele de acolo. Oricine are cunoştinţă poate sesiza orice instituţie competentă cu legătura unor posibile ilegalităţi.

Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o “celuă de criză”, fostul şef SRI a negat: “Nu are dreptate”.

Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod “exemplar” la alegerile din 2009.

După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este “de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări”, în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

“Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei”, a spus el.

 

CITEȘTE MAI MULT AICI.