Dana Gîrbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției, respinsă de Klaus Iohannis, miercuri, spune că a luat act de decizia președintelui, afirmând că „jocurile și calculele politice se dovedesc mai importante decât soluțiile reale pentru justiție”. Gîrbovan anunță și retragerea demisiei.

Dana Gîrbovan a postat, miercuri seara, pe Facebook, faptul că a luat act de decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea privind numirea sa în funcția de ministru al justiției.

Voi răspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este <total împotriva valorilor democratic>, după ce acesta își va motiva în scris și publica hotărârea. (…) Jocurile și calculele politice se dovedesc, însă, mai importante decât soluțiile reale pentru justiție, de care să beneficieze cetățenii. Propunerea numirii mele a stârnit ample și vaste comentarii, multă minciună și calomnie, însă nu am găsit nici macăr o minimă dezbatere, nici o propunere făcută de oameni politici, jurnaliști sau comentatori, care să conțină măcar o singură soluție la problemele din justiție, ce grevează munca a mii de judecători și procurori și afectează milioane de cetățeni”, a spus Gărbovan.

Gîrbovan a mai spus că ”s-a văzut din nou ca justiția e importantă ca armă în lupta politică, nu ca instrument esențial pentru apărarea drepturilor fiecărui român”.

Gîrbovan mai arată și faptul că și-a înaintat demisia către secția de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire.

„în noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă și voi cere Secției pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt”, a mai scris Gărbovan pe Facebook.

Dana Gărbovan a avut și un mesaj în ceea ce privește independența justiției: „Justiția nu e nici a judecătorilor, nici a procurorilor, nici a ministrului de justiție, nici a președintelui și nici a vreunei alte instituții. Justiția este garanția drepturilor fundamentale ale omului, a libertății fiecărui cetățean, de aceea cetățeanul trebuie sa redevină centrul interesului pentru justiție și niciun efort nu este prea mare pentru aceasta. O Românie normală este una în care statul respectă drepturile fiecărui român și unde justiția nu este folosită în bătălii politice!”, a mai scris Gărbovan.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile.

„Resping propunerea pentru ministrul justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Pe de altă parte Băsescu o vede pe Dana Gârbovan candidat PSD la prezidențiale. 

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat marți seară la B1 Tv că Dana Gârbovan ar putea fi candidatul ideal susținut de PSD la prezidențiale care ar intra cu siguranță în turul 2.

„Am dubii că Dăncilă va mai candida. Eu o susțin pe Dana Gârbovân la Justiție. Mie mi s-a părut nefirească demisia din magistratură, atât de rapidă, și fără să se consulte cu președintele, ca să știe dacă o acceptă sau nu. Mi s-a părut ori pripită, ori ținta nu este ocuparea funcției de ministru al Justiției. A fost prea în viteză demisia din magistratură și mă gândesc la o eventuală candidatură din partea PSD la prezidențiale. Dacă PSD recurge la o formulă de mare prestigiu, cum e Dana Gârbovan, poate să intre în turul 2. Sunt într-o situație dificilă.”, a susținutTraian Băsescu,