Într-un interviu apărut în ediţia de astăzi, 19.11.2019  a publicaţiei germane Handelsblatt, Kyriakos Mitsotakis premierul Greciei, a atacat dur Uniunea Europeană, exprimându-și regretul că Europa ignoră problema sosirilor migranţilor în Grecia.

Premierul grec acuză Uniunea Europeană  că tratează Grecia şi alte ţări de intrare în Europa drept ‘parcări foarte comode pentru refugiaţi şi migranţi și regretă că UE ‘ignoră problema’ recrudescenţei sosirilor migranţilor în Grecia, potrivit AFP.

Potrivit gărzilor de coastă elene, peste 1.350 de persoane au sosit în insulele greceşti prin Marea Egeee numai între vineri şi luni.

”Aceasta nu poate să continue” , a declarat Kyriakos Mitsotakis: ”Europa consideră ţările de intrare, precum Grecia, drept parcări foarte comode pentru refugiaţi şi migranţi. Aceasta este oare solidaritatea europeană? Nu!”, a spus premierul grec pentru cotidianul citat, avertizând: ”Nu voi mai accepta această situaţie”.

Conform pactului din martie 2016, între Bruxelles şi Ankara, guvernul de la Atena şi-a exprimat dorinţa de a trimite în Turcia circa 10.000 de migranţi până la finele anului 2020.

Guvernul elen, la sfârșitul lunii octombrie, a anunţat transferul în etape a 20.000 de persoane din insulele greceşti spre continent până la sfârşitul lunii decembrie, pentru a degaja taberele suprapopulate din insule.

Peste 32.000 de persoane stau în prezent în condiţii precare în cinci tabere din Lesbos, Samos, Leros, Chios şi Kos (tabere unde sunt înregistraţi), în condiţiile în care capacitatea lor este de numai 6.200 de persoane, relatează Agerpress.

Conform acestor declarații , UE va primi un nou val de migranți (circa 20.000) până la sfârșitul anului, din care o parte vor fi găzduiți și în România.