Duminică, 24.11.2019 , în Hong Kong au avut loc alegeri locale.  Participarea la aceste alegeri, conform anunțului făcut de Comisia electorală a depășit 70 %, marcând o mobilizare record a alegătorilor, după 6 luni de proteste și contestări fără precedent în fosta colonie britanică, relatează AFP.

Au participat aproximativ 2,94 milioane de persoane cu drept de vot, dintr-un total de 4,13 milioane de alegători înregistrați.

Acest scrutin vizează alegerea unui număr de 452 de membrii din 18 consilii de district, care au ca scop administrarea vieții zilnice. De exemplu, colectarea deșeurilor menajere sau traseul liniilor de autobuz.

De regulă, acest scrutin nu a reprezentat interes pentru alegători, dar de această dată implicarea a fost maximă, dorindu-se afirmarea forțelor care susțin protestele.

Potrivit rezultatelor parțiale publicate luni de jurnalul South China Morning Post, referitoare la 235 de mandate, candidații pro democrație obțin 196 locuri , candidații pro Beijing obțin 27 locuri, iar independenții 12.

În același cotidian, Roy Kwong, membru al Consiliului Legislativ și candidat ales pentru Partidul Democrat, a afirmat că „ vocea opiniei publice răsună clar și puternic. Sperăm că guvernul va putea asculta cerințele manifestanților.”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang a declarat luni presei că „Guvernul Central chinez o susține cu fermitate pe șefa executivului Carrie Lam la conducerea Regiunii Administrative Speciale Hong Kong și a reiterat faptul că „oprirea violenței și restabilirea calmului sunt cele mai urgente sarcini ale Hong Kong-ului în prezent. De asemenea, a reafirmat determinarea țării sale de a „se opune ingerințelor în afacerile Hong-Kong-ului de către orice putere străină.”

Carrie Lam a declarat luni că „guvernul condus de ea dorește să asculte cu umilință populația”, în urma înfrângerii suferite.

Încă de la începutul manifestațiilor din Hong Kong, din luna iunie , guvernul chinez a susținut că „revoltele” sunt lucrarea unor forțe anti-chineze, manipulate din străinătate. Ministrul chinez de externe, Wang Yi a reamintit că Hong Kong-ul „face parte din China”, oricare va fi rezultatul alegerilor locale de duminică.

După cele 6 luni de proteste, China nu a cedat în fața acestor manifestații și va rămâne în continuare fermă pe poziții. Continuarea protestelor va perpetua starea de instabilitate. Rămâne de văzut cât va mai accepta China aceste proteste și cum va reacționa în cazul unei escaladări ale evenimentelor destabilizatoare.