“Frate, frate dar fiecare la el acasă”, declară Igor Dodon despre relația României cu Republica Moldova. Acesta a precizat că nu va permite niciodată ca Bucureștiul să se amestece în treburile interne ale țării pe care o conduce.

Totodată, Dodon le-a cerut oficialilor români să recunoască tratatul de frontieră așa cum au recunoscut independența Republicii Moldova și a promis să lupte cu unioniștii până la moarte.

În cadrul conferinței de prezentare a raportului de activitate a 100 de zile de la investirea sa în funcție, președintele moldovean a mai precizat că nu insistă și nici nu se grăbește să meargă la București pentru a se întâlni cu omologul său, Klaus Iohannis.

„Cineva a zis că nu mă primește nimeni la București, dar eu nici nu am cerut întrevedere. Da, ar fi bine să ne întâlnim să vorbim. Eu nu voi permite niciodată să se amestece Bucureștiul în treburile interne ale Republicii Moldova. Eu i-am spus și Ambasadorului României la o întrevedere atunci când el mi-a transmis un mesaj de la București precum eu ar trebui să respect Constituția Republicii Moldova. Dacă anterior lui Timofti vă permiteați să-i spuneți asemenea lucruri, cu mine nu va merge această variantă. Eu nu-mi voi permite niciodată să dau indicații domnului Iohannis pe cine să numească cum să numească, așa că nu vă amestecați nici aici și nu dați lecții Președinției. Da ați recunoscut primii independența Republicii Moldova dar de ce nu ați recunoscut tratatul de frontieră. Eu nu voi face greșelile pe care le-a făcut Voronin, regim de vize și nu știu ce. Eu văd relația cu România bazată pe pragmatism, interes național, patriotism și, frate, frate dar fiecare la el acasă”, a declarat Dodon în discursul său, citat de deschide.md.

Președintele Republicii Moldova a mai adăugat că “după ce vom avea majoritate Parlamentară vom adopta aceeași legislație ca și în România”, subliniind faptul că principalul său obiectiv este lupta cu unionismul.

„Unirea nu va fi, atât timp cât noi suntem în viață acest lucru nu va fi. Eu stimez vecinii noștri, prietenii noștri români dar noi avem statul nostru, pământul nostru. După ce vom avea majoritate Parlamentară vom adopta aceeași legislație ca și în România. Nu se poate la voi nu se poate nici la noi. Dacă la voi se poate atunci spuneți-le celor ce spun că pământurile aparțin Moldovei să fie întoarse. Niciun fel de frați mai mari sau mai mici”, a conchis Dodon la acest subiect.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost obligat să îşi ceară scuze publice pentru “declaraţiile instigatoare la discriminare pe criteriu etnic şi politic”, printr-o decizie a Consiliului pentru Prevenirea şi Combaterea Discriminării vizând afirmaţii discriminatorii ale lui Igor Dodon împotriva unioniştilor şi românilor, transmite Radio Chişinău.

Mai mulţi membri ai societăţii civile au înaintat o petiţie Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii prin care susţin că, prin afirmaţiile făcute în perioada în care era deputat, lider al PSRM sau candidat la alegeri, Igor Dodon a instigat la discriminare împotriva unioniştilor şi a românilor. Semnatarii petiţiei susţin că declaraţiile lui Igor Dodon şi ale PSRM împotriva unioniştilor şi românilor sunt discriminatorii şi incită la violenţă faţă de cetăţenii moldoveni care împărtăşesc opţiunea politică unionistă.

Sursa: vocea.biz