Importanța colectării selective a deșeurilor pentru protecția mediului

319

Frumusețea naturală a mediului în care trăim este o adevărată moștenire și este responsabilitatea noastră, a tuturor membrilor societății să avem grijă de ea, atât pentru generația de astăzi, cât și pentru cele viitoare.

Astfel că, gestionarea deșeurilor este o prioritate în contextul conservării frumuseții naturale a mediului înconjurător. Colectarea acestora joacă un rol esențial în protecția mediului, având o contribuție la eforturile globale privind durabilitatea, sănătatea cetățenilor și utilizarea responsabilă a resurselor disponibile.

O economie circulară, susținută pe refolosire și reciclare a materialelor furnizează multe avantaje atât din perspectiva mediului, cât și din cea a economiei, prin prisma gamei de produse mult mai durabile, ce îmbunătățesc nivelul calității vieții tuturor oamenilor.

Este important ca acest proces de colectare să se realizeze în amplasamentul în care sunt generate, într-o manieră cât mai eficientă și rentabilă în vederea:

  • Prevenirii poluării mediului înconjurător;
  • Facilitarea refolosirii și reciclării unui volum mai mare de deșeuri.

Pentru mulți generatori de deșeuri, reciclarea deșeurilor permite diminuarea cererii de materii prime primare, fiind folosite cele secundare la un preț mult mai mic. Astfel că, aceștia stabilesc la nivel de organizație o politică proprie de mediu, în concordanță cu legislația în vigoare privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Ce avantaje oferă colectarea selectivă a deșeurilor?

Pentru generatorii și deținătorii de deșeuri periculoase și nepericuloase, activitatea de colectare selectivă a acestora este primordială, fiind astăzi privită ca o necesitate, dincolo de care caracterul său obligatoriu. În plus, aceasta prezintă o serie de beneficii, printre care:

  • Prevenirea și/ sau reducerea semnificativă a impactului negativ generat mediului și sănătății publice;
  • Conservarea resurselor naturale;
  • Diminuarea cantității de deșeuri ce ajung la gropile de gunoi;
  • Valorificarea deșeurilor și recuperarea materialelor reciclabile pentru utilizarea în procesele operaționale ale companiei;
  • Scăderea semnificativă a nivelului de poluare la nivelul apei și a aerului;
  • Impulsionarea utilizării unor tehnologii verzi în vederea reducerii cantității de deșeuri generate;
  • Evitarea sancțiunilor ce se pot aplica pentru nerespectarea normelor de mediu în vigoare.

Este esențial de menționat că legislația de mediu este una complexă și conține numeroase obligații pentru generatorii și deținătorii de deșeuri, indiferent de tipul acestora. 

Cadrul legal al României responsabilizează acești agenți economici care generează un impact negativ mediului și sănătății oamenilor prin prisma activității pe care o desfășoară. 

Una dintre responsabilitățile agentul economic constă în monitorizarea acestor efecte rezultate din activitate și luarea unor măsuri corective. În acest sens, o obligație a acestor societăți economice constă în realizarea unor raportari ANPM, care să reflecte nu doar natura și volumul de deșeuri rezultate și colectate, ci și maniera în care acestea sunt valorificate sau eliminate de către operatorul autorizat în acest sens.

În esență, activitatea de colectare selectivă a deșeurilor este o cheie esențială în procesul de gestionare, aceasta contribuind în mod eficient la crearea unui mediu sigur și sustenabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.