Garda Naţională de Mediu a amendat, din nou, Consiliul Judeţean Cluj cu 80.000 lei pentru problemele de la groapa de gunoi de la Pata Rât, scrie monitorulcj.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, în perioada 10-13 noiembrie, comisarii Gărzii de Mediu Cluj au efectuat un control planificat la depozitul de deşeuri municipale Pata Rât, acţiune ce a vizat verificarea stadiului implementării proiectului SMID („Sistemul de Management Integrat al deșeurilor”) în județul Cluj, respectiv al închiderii depozitelor neconforme din zonă şi verificarea realizării măsurilor impuse la controalele anterioare.

“În timpul controlului, s-a constatat că una din măsurile trasate anterior, respectiv realizarea sistemului de colectare/tratare/eliminare a levigatului acumulat în zona adiacentă depozitului de deşeuri Pata Rât şi de pe corpul depozitului sau transferarea operaţiunii către un operator economic autorizat, care să asigure stoparea deversărilor de levigat direct în pârâul Zăpodie sau în zonele adiacente depozitului, nu a fost realizată”, spun comisarii Gărzii de Mediu.

Ca urmare a faptului că termenul pentru îndeplinirea acestei măsuri a fost depășit, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sancţionat Consiliul Judeţean Cluj, în calitatea sa de titular al Acordului de Mediu, cu o amendă contravenţională în valoare de 80.000 lei şi au dispus noi măsuri de remediere cu termene stabilite, urmând ca la expirarea acestor termene să se realizeze un nou control pe amplasament.

Consiliul Judeţean plăteşte 39.000 de euro pe lună pe o staţie de osmoză care la ora actuală aşteaptă în Germania să fie adusă la Pata Rât. Deşi luna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, vorbea că stația de osmoză inversă ce va epura levigatul de la Pata Rât va fi dată în funcțiune în “cel mai scurt timp posibil”, între timp, contractul cu firma câştigătoare a licitaţie a fost suspendat.

CITEȘTE MAI MULT AICI