A 25-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film Sibiu își deschide porțile luni, 15 octombrie, cu proiecția filmului ”Transalpina – Drumul Regilor”. Peste 400 de evenimente cinematografice se vor desfășura timp de 7 zile, în 9 săli special amenajate în centrul istoric al orasului. Peste 50 din filmele selecționate vor avea premiera în cadrul Festivalului.

O selectie de 128 de filme de top va fi prezentată iubitorilor filmului de non-fictiune, profesioniștilor din industrie, invitaților speciali și publicului larg. Dintre aceasta, 55 de producții, din 30 de țări, participă la competitia AFF 2018 în cele cinci secțiuni competiționale, și 28 de titluri sunt proiectate în formatele VR și full-dome. Un total de 17 documentare reprezintă cinematografia realității românești la Festival, iar peste 60 de proiecții vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii români și străini prezenți la Sibiu.

Rezultatele competiției AFF 2018 vor fi decise de un juriu format din 13 personalități ale genului, care reprezintă toate fațetele industriei filmului de non-fictiune – regizori, producători, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anuntați sâmbătă, 20 octombrie. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

Gala de deschidere Astra Film Festival prezintă premiera oficiala a filmului Transalpina – Drumul Regilor, în regia lui Dumitru Budrala, o incursiune intimă și fascinantă în istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina. De o frumusețe care te lasă fără suflare, Transalpina e mai mult decat o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Țara Românească se măsoară în milenii. Într-o transpunere cinematografică de excepție, filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munșilor și văilor.

Ceremonia de deschidere a AFF 2018 va avea loc luni, 15 octombrie, la Sala Thalia, la ora 19.00, fiind urmată de proiecția filmului Transalpina – Drumul Regilor, la 19.30, și de un concert live cu nominalizații la Grammy – The Tiger Lillies, la ora 21.00. Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrala și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune și în special în România.