Există cazuri în care cooler-ul laptopului face un zgomot atât de mare încât răsună întreaga casă, ba chiar avem senzația că sunetele agasante au trecut dincolo de pereți, chiar și în apartamentul vecinilor. Așteptăm ca din clipă în clipă aceștia ne vor bătea în ușă furioși.

E totuși un biet calculator portabil, nu o drujbă, așa încât un ventilator intern ar trebuie să fie silențios, să nu îl auzim deloc când își face treaba răcind așa cum se cuvine componentele interne ale laptopului nostru.

Curățarea temeinică și lubrifierea poate ca să rezolve situația pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă, dar până la urmă tot va fi necesar ca sistemul de răcire să fie înlocuit cu unul nou.

Semne de uzură ale ventilatorului laptopului zgomotos care nu pot fi eliminate nici prin ungere și nici prin curățare de praf sunt destule. Unele ușor de găsit, altele necesitând un diagnostic de specialitate, realizat la un service.

Dacă există cazuri în care remedierea se face pur și simplu prin înlăturarea prafului de pe palele ventilatorului și celelalte componente interne ale calculatorului portabil, prin înlăturarea altor particule de impurități și prin ungere cu vaselină specială pentru ca mișcarea de rotație să se desfășoare în condiții normale, fără opriri inexplicabile sau încetiniri, alteori e nevoie de o înlocuire a sistemului de răcire al calculatorului portabil.

Cele mai frecvente de înlocuire a unui cooler, sesizabile chiar și de către un nespecialist, sunt în număr de două:

– dacă se observă o defecțiune mecanică a părții mobile a sistemului de răcire, de exemplu lamelele (palele) ventilatorului s-au deformat;

– palele ventilatorului se mișcă greu la testarea manuală a rotirii acestora din cauza unui obstacol mecanic blocant.

Există și cauze mai dificil de sesizat, pe care doar un specialist IT le poate depista.

Oricum ar fi, dacă defecțiunea este din pricina unei defecțiuni la sistemul de răcire, cel mai bine este ca să se înlocuiască subansamblul în cauză cu unul nou-nouț comandat la Itronics.ro, deoarece prețul este extrem de convenabil și întotdeauna e mai bine să se pună o componentă similară de calculator, decât a se încerca o remediere dificilă a celei vechi. Mai ales când piesa în cauză este ieftină.

Pentru aceia care nu au cunoștințele necesare de a-și înlocui singuri un sistem de răcire defect, pur și simplu pot face comanda la magazinul menționat – Itronics, iar prin curier rapid vor primi produsul extrem de rapid la domiciliu.

Ulterior, se pot duce la un centru de reparații IT în care au încredere cu laptopul care dă rateuri în materie de răcire internă a componentelor, dar și cu sistemul răcitor recent achiziționat, iar un specialist poate să facă imediat înlocuirea respectivă.

Avantajul este atât în ceea ce privește costul procesului de schimbare a componentei cu probleme (la service plătește doar schimbarea cooler-ului, nu și piesa ce se montează), cât și de operativitate, deoarece nu poate exista riscul ca meșterul în cauză să spună cu seninătate că deocamdată nu au sistemul de răcire compatibil cu laptopul respectiv și că urmează ca să îl comande la furnizor și că lucrarea va fi gata peste câteva zile.