Ample lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare vor începe, în perioada următoare, în mai multe localități din județul Alba. Contractul are o valoare de peste 10 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor fiind din fonduri europene.

De lucrări vor beneficia aproximativ 5.000 de persoane, dar și câteva unități de învățământ.

Cei mai mulți beneficiari se află în localitățile Aiudul de Sus, Ciumbrud și Sâncrai, care cuprind 900 de gospodării, un liceu, o școală generală și 3 grădinițe.

”Este evident că numărul de beneficiari este mare, peste 2.500 de persoane. Lucrarea este amplă și era așteptată pentru că, fără ea, nu puteam face nicio intervenție la structura supraterană, nu puteam moderniza nici drumurile sau trotuarele. Proiectul era pregătit pentru a primi finanțare europeană încă înainte de anul 2016, dar au intervenit diferite întârzieri, atât din punct de vedere birocratic, cât și din cauza unor modificări legislative de ordin tehnic. Au fost tot felul de impedimente, iar faptul că s-a semnat acum cu constructorul este extraordinar, pentru că din bugetul local, comunitatea nu ar fi putut niciodată să rezolve problema”, a declarat Oana Badea, primarul municipiului Aiud.

Edilul a explicat că administrația locală face demersuri pentru a obține finanțare din fonduri europene pentru lucrări de infrastructură în alte patru localități aparținătoare, care nu au fost niciodată cuprinse într-o formă de sprijin de acest fel, din cauza numărului mic de locuitori. Pentru aceasta a apelat atât la ajutorul Asociației Municipiilor și Comunelor, cât și la cel al unor europarlamentari.

O altă parte a investiției cuprinde localitatea Războieni, care aparține de administrația locală din Ocna Mureș. Aici au fost făcute deja lucrările la rețeaua de apă, iar acum se va rezolva și partea de canalizare.

”Este o investiție pentru normalitate, pe care o așteptăm de peste patru ani și reușim să o facem acum, cu ajutorul fondurilor europene fără de care nu aveam nicio șansă. La finalul lucrărilor care vor dura aproximativ doi ani și jumătate, peste 2.000 de persoane plus o școală și o grădiniță din Războieni, localitate în care deja există o rețea de furnizare a apei potabile, vor beneficia și de serviciile de canalizare”, a declarat Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș.

El a adăugat că în această zonă mai rămân fără structură de canalizare doar două localități care aparțin de administrația locală, Micoșlaca și Cistei, cu un total de aproximativ 400 de familii, pentru care se caută soluții de finanțare a lucrărilor prin fonduri guvernamentale și din bugetul local.

Pe lângă lucrările la rețeaua de apă și canalizare contractul, care are termen de finalizare de 30 de luni, prevede și construcția a 14 stații de pompare pentru apele uzate.

 

Noul an aduce noi zboruri de pe Aeroportul International Cluj!