Șeful statului a avut, sâmbătă, la Munchen, o întâlnire bilaterală cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, precum și o întrevedere cu președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, anunță Administrația Prezidențială.

De asemenea, Klaus Iohannis a avut o întâlnire și cu președintele American Jewish Comittee, David Harris, potrivit sursei citate.

Întrevederile au avut loc în contextul în care președintele Iohannis a participat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferință pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis seria de dezbateri, în calitate de reprezentant al Președinției române a Consiliului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel și președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deține în prezent Președinția Uniunii Africane.

În cadrul dezbaterilor de la Munchen, șeful statului a afirmat că răspunsul său la provocările de securitate și apărare de la nivel internațional este coeziune, în cel mai larg sens al ei. Acesta a vorbit că este prioritară coeziunea pentru România, ca Președinție a Consiliului UE și toate statele membre trebuie să aibă o abordare unitară asupra securității și apărării și să pledeze pentru eliminarea diviziunilor.

Incluziunea, flexibilitatea și echilibrul geografic ar trebui să rămână principiile noastre călăuzitoare, a precizat președintele Iohannis. În acest sens, el a amintit de PESCO.

Președintele României a mai spus că trebuie să avem un răspuns cât mai rapid din partea Marii Britanii, pentru că 29 martie este data limită pentru Brexit, iar „ceasul ticăie”.

Nu în ultimul rând, Iohannis a adus în discuție și situația complicată de securitate în regiunea Mării Negre, precizând este nevoie de o abordare unitară a Flancului Estic, îndemnându-i pe aliați să trateze lucrurile într-o manieră serioasă și unitară.