Iuliana Dăncuș: „Dansul tradiţional românesc ar trebui să devină o disciplină în şcoli”

Iuliana Dăncuș: „Dansul tradiţional românesc ar trebui să devină o disciplină în şcoli”

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la graiul.ro, Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Folcloric Naţional “Transilvania”, spune că dansul tradiţional românesc ar trebui să devină o disciplină în şcoli. 

Interviu cu Iuliana Dăncuş:

– Maramureşul este un brand. Cum contribuie Ansamblul Folcloric “Transilvania” la promovarea acestui brand?

– Ansamblul Folcloric Naţional “Transilvania” este printre primele instituţii de cultură ale judeţului Maramureş. În 1959 se numea Ansamblu de cântece şi dansuri şi ţinea de Sfatul Popular Baia Mare. Ce face Ansamblul pentru Maramureş? E bine de ştiut că nici o reprezentaţie şi nici un spectacol nu îl desfăşurăm fără să punem la loc de cinste regiunea Maramureşului. Din punct de vedere al coregrafiei, costumelor şi liniei melodice, păstrăm autenticitatea şi tradiţiile zonei. Promovăm cultura Maramureşului la toate acţiunile unde suntem chemaţi. Anual, avem peste 100 de acţiuni, atît în ţară, cît şi în străinătate. În plus, am devenit organizatori ai unor festivaluri-concurs în judeţ. Cred că suntem, pe bună dreptate, printre cei mai importanţi ambasadori ai brandului cultural maramureşean.

– Specialiştii constată că dispar tradiţiile. Cum se implică, în procesul de conservare, ansamblurile folclorice profesioniste?

– Avem întîlniri în fiecare an cu directorii de ansambluri, coregrafi, dirijori din toată ţara, unde dezbatem această problemă. Părerea mea este că nu mai avem cum să creăm, pentru că nu mai avem motivaţie. Nu mai avem cum să asistăm, în spaţiul real, la confecţionatul cununii la seceriş, pentru că oamenii nu mai merg la seceriş. Este clar că nu ne putem opune cursului istoriei. Dar noi trebuie să ne preocupăm să ducem mai departe ceea ce este bun şi valoros. Specialiştii străini au spus: Voi, românii, încă mai aveţi ceea ce Europa occidentală a pierdut demult: cultura tradiţională. Ar fi o şansă pentru voi să reuşiţi să o conservaţi.

CITEȘTE MAI MULT PE AICI

Sursa: graiul.ro

Foto: Facebook.com

Categories: Educație, Maramures

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*