Propunere – şoc a magistratului Bogdan Mateescu în şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii. Fostul preşedinte al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea cere răspunderea pecuniară a Parlamentului pentru legi care au atras condamnări la CEDO, dar şi a Guvernului pentru politici care au atras condamnări.

Reacţia noului preşedinte al CSM: „Vom rediscuta acest aspect!”

„Poate că ar trebui să ne gândim cu toţii într-o dezbatere publică, şi mi-ar plăcea ca şi doamna preşedinte Ghena să îmi spună părerea dânsei, dacă alte lipsuri referitoare la alte răspunderi ale factorilor implicaţi nu cumva ar trebui să fie adoptate. Mă refer exact la răspunderea emitentului legii şi a celui care o execută. Dacă luăm ca reper hotărârile CEDO – 90% dintre încălcări, 90% din despăgubirile plătite de statul român se datorează legislaţiei proaste, defectuoase sau imprevizibile şi politicilor publice păguboase. A se vedea în primul caz Retrocedările şi Legile Proprietăţii, iar în al doilea caz doar cu titlu de exemplu – penitenciarele”, a afirmat tranşant magistratul vâlcean în şedinţa de constituire a noului CSM.

Iniţiativa magistratului vâlcean a luat-o prin surprindere chiar şi pe judecătoarea Mariana Ghena, noul preşedinte al CSM: „Aspectul ridicat de dumneavoastră mă face să amân puţin răspunsul, nu într-o manieră diplomatică pentru că nu acesta este scopul meu – ci, pentru că trebuie să gândesc profund la problema pe care dumneavoastră aţi ridicat-o. Vă promit şi dumneavoastră şi colegilor din Consiliu că vom rediscuta acest aspect şi, în măsura în care voi avea toate argumentele şi întreg punctul de vedere pe care eu mi-l pot forma vis-a-vis de acest aspect îl voi expune”, a declarat Mariana Ghena, noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.