Lege adoptată: Angajator amendat pentru fiecare persoană a căror ore suplimentare nu sunt respectate

Lege adoptată: Angajator amendat pentru fiecare persoană a căror ore suplimentare nu sunt respectate

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional proiectul de lege prin care nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea articolului 260, alineat (1), litera i) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii.

În forma în vigoare „constituie contravenție și se sancșionează astfel nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei și 3.000 de lei”.

Proiectul de lege modifică articolul 260 (1) litera i astfel: „Constituie contravenție și se sancționează nerespectarea dispozițiilor privind mynca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Potrivit motivării inițiativei legislative, în prezent nu există o corelare a cuantumului amenzilor între numărul de ore suplimentare efectuate și numprul de salariați care au făcut ore suplimentare.

„Nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de salariați care au făcut ore suplimentare. Există companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulează, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Aplicarea unei amenzi de maximum 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoare modicp. E necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numprul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura proporționalitate între amendă și amploarea contravenției”, se arată în motivarea inițiativei.

Proiectul de lege a trecut cu 169 “pentru”, 44 “împotrivă” și 67 abțineri.

Astfel, actul normativ merge pentru promulgare la Președintele României.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat în şedinţa din 20 iunie 2018.

Categories: Social

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.