Liderii PSD din țară se reunesc luni într-o ședință a Comitetului Executiv al partidului, unde agenda discuțiilor include și soarta coaliției de guvernare, în contextul în care, partenerii de la ALDE negociază cu Pro România pentru formarea unei noi alianțe politice.

Premierul Viorica Dăncilă i-a convocat, pentru luni la Parlament, pe liderii social-democrați din țară pentru a discuta despre viitorul coaliției de guvernare cu ALDE, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Această ședință are loc în contextul în care ALDE negociază cu Pro România pentru formarea unei noi alianțe politice. Potrivit surselor, în ultimele zile, liderul PSD Viorica Dăncilă a discutat cu președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre coaliția de guvernare.

Membrii ALDE s-au arătat nemulțumiți de rectificarea bugetară făcută de PSD, și anume realocarea unor sume de la ministere considerate prioritare (Educație, Sănătate și Transporturi) și tăierea investițiilor. După ședința de Guvern de joi, unde a fost prezentat proiectul rectificării, vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a transmis că partidul său așteaptă discuțiile din coaliție pentru a vedea ce fel de măsuri a identificat ministrul de finanţe Eugen Teodorovici pentru rezolvarea situaţiei.

Proiectul rectificării este pe ordinea de zi de luni a ședinței Executivului, pentru adoptare.

Potrivit surselor, ședința Comitetului Executiv PSD este programată să înceapă de la ora 17.00, după ședința de la Palatul Victoria.

CITESTE SI: Peste 2.800 cazuri de copii dispăruți în țară în 2019. Doar 17 figurează pe site-ul Poliției

De asemenea, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au vorbit despre posibilitatea unei restructurări guvernamentale dorită de ALDE: reducerea numărului de ministere la 19 și alocarea unui număr “considerabil” de portofolii către o posibilă alianță ALDE-Pro România.

Un punct impotant cu care Dăncilă și Tăriceanu nu au fost de acord este că fiecare partid și-a anunțat propriul candidat la prezidențiale. Ambii lideri și-au exprimat dorința pentru un candidat comun al coaliției la scrutinul din toamnă.

Liderul Pro România Victor Ponta s-a întâlnit cu Tăriceanu pentru a negocia formarea unei alianțe. Varujan Vosganian a declarat că discuțiile au vizat crearea unei forțe politice de aproape 70 de parlamentari care să reconfigureze structura Parlamentului. Însă niciuna dintre părți nu a comunicat vreo decizie până în acest moment.