Foto: mediafax.ro

Locuitorii satului Rimetea, din județul Alba, au sărbătorit „Înmormântarea Fărșangului”, un obicei păstrat de peste 300 de ani. Un căruț, tras de un măgar, a dus sicriul care reprezenta iarna.

În fiecare an, evenimentul este organizat înainte de începerea postului Paștelui și este un fel de carnaval unde participanții poartă măşti, interpretează diferite personaje și dansează. Şi simplii spectatori participă la veselia generală, fiind atraşi de copiii costumaţi în drăcuşori.

Tinerii din Rimetea s-au întâlnit, sâmbătă, la Căminul Cultural, s-au costumat, s-au machiat și apoi au pornit prin sat. Alaiul, similar unei procesiuni de nuntă, a fost condus de muzicanţi, urmaţi de bărbați în costume populare sau deghizați în preot, cantor, mire, mireasă și alte personaje gătite de sărbătoare. A fost prezent și nelipsitul căruț, tras de un măgar, care ducea sicriul reprezentând iarna şi anul vechi, după care au venit bocitoarele şi o pereche de „fete bătrâne” care târau după ele o bucată de lemn uscat, reprezentând sterilitatea.

Sătenii care nu au participat la procesiune au fost anunțați să iasă la poartă de pocnetele de bici trase ale flăcăilor îmbrăcaţi în costume populare tradiționale, înconjurați de copiii costumați în drăcuşori, peţitori sau cerşetori. Aceștia au strâns în coșuri cadourile pregătite de fiecare localnic: ouă, cozonaci sau diferite preparate din carne, produse care spre seară le-au pus în meniul de la „Balul Fărșangului”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu distrugerea prin lovituri de bâtă a sicriului, simbolizând alungarea duhurilor rele şi a tot ceea ce nu este curat, pentru ca totul să renască în perioada care vine.